Šachový klub VSETÍN

Šachový klub VSETÍN
 
historie klubu
 
zprávy z klubu
 
soutěže družstev
 
galerie hráčů
 
fotogalerie
 
přebor Vsetína
 
šachové úlohy
 
články
 
mládež
 
historie šachu na Valašsku
 
Valašský šachový klub mládeže

A-1-KOLO-2020

 

Neúspěšný vstup do první ligy

 

Ani současná „koronakrize" nezabránila zahájení šachových soutěží. Čemu však zabránila byl start našich slovenských přátel Karola Motúze a Andreje Vereše. Kvůli scoutingu nemohl nastoupit ani Pavel Šimáček, a tak jsme k prvnímu kolu první ligy odjížděli do Českého Těšína poměrně oslabeni. Naopak Český Těšín nastoupil takřka v nejsilnější možné sestavě, včetně tří Poláků. Téměř na všech šachovnicích byli domácí ratingově silnější, byli jsme tedy v pozici outsiderů.

 

Pozice outsidera někdy může být výhodou a po první hodině a půl hry jsem ze zápasu opravdu měl dobrý pocit. S Kubou Stančíkem v autě jsme to po zápase okomentovali tak, že „jsme vyvíjeli figurky lépe než soupeři". Na žádném stole jsme nestáli hůře a na několika jsme stáli lépe. Během následující hodiny se však pozice zvrtly najednou asi na 4 šachovnicích, bohužel na všech v náš neprospěch. Ať už to bylo silou soupeřů, nebo (třeba v mém případě) naší slabostí.

 

Možná lehce prohodím pořadí dohraných partií, ale snad ne moc. Dominik Parák nedal soupeři prostor k zisku jakékoliv výhody a bezpečně dovedl partii do remízových vod. Vladimír Bělunek měl proti sobě zkušeného mezinárodního mistra, a tak ani houževnatá obrana pozice s kvalitou (za pěšce) méně k bodovému zisku nestačila. Prohrál i Radek Zádrapa. Co jsem viděl, tak docela dlouho držel přibližně rovnou pozici, ale pak začal utíkat soupeřův pěšec do dámy a byl konec. Něco podobného se přihodilo i Pavlu Vitákovi. Pavel již tradičně chytil jedinou ženu v soupeřově týmu. „Šťastný" to muž! V rovné pozici se rozhodl hrát otevřenou partii na tři výsledky. K jeho i naší smůle zahrála jeho soupeřka klidně, chladnokrevně a přesně a bod putoval opět na stranu Těšína. A ještě jednu výhru si domácí připsali. Já (Matyáš Kovařík) jsem po Honzovi Bosákovi převzal roli kapitána družstva. A podle mého výkonu v prvním kole i titul NS (největší salát), byť Honza tvrdil, že titul je nepřenosný. V dobré pozici jsem udělal hrubku, nechal se zlákat na pěšce a ztratil dámu za věž, střelce a pěšce. Byť pozice asi nebyla vyloženě prohraná, tak se soupeři hrála lépe a při jeho dobrém výkonu jsem neměl příliš šancí.

 

Můj předzápasový plán „Uhrajeme z prvních 5 partií 4,5 bodu a pak už je to jedno" tedy úplně nevyšel. Vlastně vyšel přesně naopak - po 5 dohraných utkáních bylo jasné, že 3 body zůstanou v Těšíně. Alespoň o korekci výsledku se snažila naše zbývající trojice hráčů. Všichni tři měli lepší pozice, ale velmi těžké na realizaci výhody. Kuba Stančík odmítl remízu a zkoušel proti velmi kvalitnímu soupeři hrát na výhru. Nakonec vyčerpal všechny možnosti, došel skoro až do holých králů a až poté se s polským mistrem dohodl na remíze. Dobrý boj od Kuby, kterého letos čekají těžké duely proti silným soupeřům na předních šachovnicích. Standa Jasný z lepší pozice vytřískal lepší věžovku. Ale dle Standových slov to soupeř bránil bravurně a náš nový host Standa nenašel, jak partii vyhrát. Možná to ani nešlo. Poslední dohrával Honza Bosák. Titul NS evidentně pro tuto sezonu vyměnil za NB (největší bojovník). Ve více než pětihodinové bitvě se toho událo hodně, ale největší část partie se Honza pokoušel vyhrát pozici, kde měl dámu, střelce a pár pěšců proti dámě a několika (o 2 víc než Honza) pěšcům. Přibližně 15:15 vyčerpaný Honza přistoupil na remízu.

 

První kolo se nám tedy nevyvedlo a po prohře 6-2 jsme (zatím) v tabulce na úplném chvostu. Ale to se může změnit, a věřím v to, již za 3 týdny po domácím zápase s Grygovem.

 

Matyáš Kovařík

 


Vložte Váš komentář

Vaše jméno:
Váš komentář:
Zadejte kontrolní kód:
 
code
 

Komentáře

2
5.10.2020 13:35:00 - Honza
Matyáši nevadí. Souboj o titul NS je (téměř vždy) napínavý až do posledních kol. Navrhuji Pavlovi udělit tajný titul NG (největší gentleman) za jeho vzorné chování k dámám. Titul je tajný, protože by mohl být nějakou dámou špatně pochopen.
 

1
5.10.2020 13:03:39 - Pavel Šimáček
Prohráli jsme, ale podle popisu jsme urputně bojovali, a to dokonce i ve "ztracené" chvíli. To se počítá a určitě se s takovou na nás někdy štěstí usměje. Ono jestli se prohraje 2:6 nebo 3,5:4,5 (a v podstatě i 4:4) je celkem jedno. Nevěšme hlavy a těšme se na další zápas!
 

copyright © 2024 ŠKZ Vsetín | všechna práva vyhrazena
kontakt kontakt

 | e-mail: 

skz@sachy-vsetin.cz

 | 

webmaster

 | 

admin

nowonet media s.r.o.
TVORBA WWW STRÁNEK • INTERNETOVÉ OBCHODY • 
INTRANET • SEO OPTIMALIZACE • WEBHOSTING 
Vsetín | Horní náměstí 3 | tel.: 605  426 791|
info@nowonet.com | www.nowonet.com

   logo softapp      1 vasto

 vs plastik

 

Zde je místo pro vaši reklamu.
kontakt: radek@zadrapa.cz

 

 

 

 vskm  vsetín  národní sportovní agentura        



zk