Šachový klub VSETÍN

Šachový klub VSETÍN
 
historie klubu
 
zprávy z klubu
 
soutěže družstev
 
galerie hráčů
 
fotogalerie
 
přebor Vsetína
 
šachové úlohy
 
články
 
mládež
 
historie šachu na Valašsku
 
Valašský šachový klub mládeže

KP-SKOL-2018

 

KRAJSKÝ PŘEBOR ŠKOLNÍCH DRUŽSTEV

 

„Tak už jsme se málem hodinu učili," říká někdo v plném autobusu. Je páteční ráno a ze Vsetína cestuje do krajského města několik šachových výprav. Stejným spojem jede na krajský přebor družstvo vsetínské Integry (Lubomír Hlouch, Pavel Ptáček, Lukáš Krampota a Matyáš Zajíček) i tým rokytnické ZŠ (Martin Dvořák, Matěj Kopecký, Matěj Čech a Dan Barabáš). Masarykovo gymnázium vysílá rovnou dvě čtveřice hráčů, kteří na podzim vybojovali právo postupu z okresního kola. Zkušenější kvartet je složen výhradně z talentovaných šachistů vsetínské Zbrojovky. Matyáš Kovařík, Pavel Budík, Adéla Bierská a Šimon Šak nastoupí v nejstarší věkové kategorii (SŠ) a jistě by rádi jeli do Zlína znovu - na červnové MČR.

 

Mladší družstvo MG, které se v prostřední věkové kategorii mělo utkat i s Rokytnicí, řešilo ještě pár minut před odjezdem úplně jiný problém: kde je Štěpán Řezníček? Na několik okamžiků se autobusová zastávka změnila v telefonní ústřednu a detektivní kancelář. Nakonec vše dobře dopadlo. Ukázalo se, že Štěpán šel prostě ráno do školy. Pátá vsetínská výprava jede do Zlína autem. Jasným cílem studentů SPŠS je postup na červnové mistrovství republiky, které se opět bude konat ve Zlíně.

 

Blíží se desátá hodina a klubovna ŠK Zlín se kvapem plní mladými šachisty. Hned v prvním kole soutěže nejmladších družstev (1. stupeň) hrají chlapci z Integry proti týmu z Valašské Polanky. Matyáš a Lukáš na čtvrté a třetí šachovnici vítězí, ale na prvních dvou deskách se stále hraje a situace je opačná. Pavel ztrácí partii s jasným favoritem (Tonda Randus) a Luboš prohrává na čas. První z dnešních valašských derby tedy končí nerozhodně. V prostřední kategorii (2. stupeň) dnes dva hráči Zbrojovky reprezentují rokytnickou ZŠ. Matějovo vítězství v úvodním kole znamená vedení 2 : 1 a Martin na čelní šachovnici s přehledem zaznamenává třetí bod vsetínského týmu.

 

Druhé kolo přináší v prostřední věkové kategorii další zajímavé utkání: ZŠ Rokytnice nastupuje k derby se staršími žáky Valašské Polanky. Martinovi se v nesnadném duelu s Filipem Matůšem daří, ale výsledek této partie znamená pro vsetínské jejich jediný bod. V nejmladší kategorii se hráči Integry brzy dostávají do „dvoubrankového" vedení, ale následuje porážka, která dobře rozehrané utkání dramatizuje. Rozhodne se tedy na první desce. Luboš se snaží soupeře přetlačit na královském křídle a jeho útok pokračuje i po výměně dam. Falanga černých pěšců se nezadržitelně sune vpřed a soupeř se dostává do časové tísně. Bezchybná spolupráce figur, přesné tahy jezdcem, stupňovaný tlak ... Vlastík Straděj by Luboše za tuto partii určitě pochválil.

 

V přestávce mezi druhým a třetím kolem si vařím kafe. Josef Kovařík ohlašuje zahájení třetího kola. V tu chvíli je káva hotová, ale než dojdu ke stolům, kde hraje Integra, Lubošova partie končí a vsetínští vedou. Další body připojují Lukáš a Matyáš, kterému se dnes opravdu daří. Všechna svá utkání nakonec dotáhne do vyhrané pozice a zaváhá jen jednou. Šest bodů ze sedmi možných je i na čtvrté šachovnici více než slušný výsledek. Ve třetím kole tedy vsetínští opět vítězí 3 :1. Souběžně hraný zápas mezi Rokytnicí a mladším týmem MG přináší mimo jiné remízu na první desce.

 

Čtvrté kolo a velmi těžký soupeř pro kluky z Integry: Staré Město! Navíc toto utkání začíná opravdu nešťastně - odevzdáním dámy dámě (Kláře Spáčilové) na druhé šachovnici. Jen o kousek vedle zaznamenává Martin svou snad nejrychlejší dnešní výhru v rokytnickém dresu. Mladí staroměstští šachisté se už nedají zastavit a výsledkem je jejich jednoznačné vítězství. Nevadí, nejmladší vsetínský tým dnes nepřijel bojovat o medaile, ale především si zahrát šachy a sbírat cenné zkušenosti.

 

Stopařův průvodce po turnaji na tomto místě končí. Zbývá dodat několik výsledků. V nejmladší kategorii vybojoval postup na červnové MČR vítězný tým ZŠ Zlín-Malenovice, který doprovodí stříbrní mladší žáci ze ZŠ Staré Město. Prostřední věkovou kategorii ovládli šachisté z Valašské Polanky a z druhého místa postupují rovněž starší žáci ze Starého Města. Nepostupovou bronzovou příčku obsadili studenti vsetínského Masarykova gymnázia. Středoškolský turnaj opět po roce zaslouženě vyhrálo áčko Gymnázia Uherské Hradiště před již tradičně stříbrnou SPŠS Vsetín. Na pěkném, leč nepostupovém třetím místě zůstali - rovněž tradičně - šachisté studující na MG ve Vsetíně. Obětavým organizátorům patří veliký dík za pěkně připravené setkání nejlepších školních družstev zlínského kraje.

 

- výsledky na chess-results
- fotogalerie
- článek o KP školních družstev na webu ŠSZK

 

P. M. v. r.

 

 


Vložte Váš komentář

Vaše jméno:
Váš komentář:
Zadejte kontrolní kód:
 
code
 

Komentáře

copyright © 2024 ŠKZ Vsetín | všechna práva vyhrazena
kontakt kontakt

 | e-mail: 

skz@sachy-vsetin.cz

 | 

webmaster

 | 

admin

nowonet media s.r.o.
TVORBA WWW STRÁNEK • INTERNETOVÉ OBCHODY • 
INTRANET • SEO OPTIMALIZACE • WEBHOSTING 
Vsetín | Horní náměstí 3 | tel.: 605  426 791|
info@nowonet.com | www.nowonet.com

   logo softapp      1 vasto

 vs plastik

 

Zde je místo pro vaši reklamu.
kontakt: radek@zadrapa.cz

 

 

 

 vskm  vsetín  národní sportovní agentura        



zk