Šachový klub VSETÍN

Šachový klub VSETÍN
 
historie klubu
 
zprávy z klubu
 
soutěže družstev
 
galerie hráčů
 
fotogalerie
 
přebor Vsetína
 
šachové úlohy
 
články
 
mládež
 
historie šachu na Valašsku
 
Valašský šachový klub mládeže

GAMBITOVY-TURNAJ-2017

 

PRŮVODCE LASKAVÉHO ČTENÁŘE PO VŠEVALAŠSKÉM GAMBITOVÉM TURNAJI

 

V pondělí 8. května se ve staronové šachové herně na Lapači konal historicky první Vševalašský gambitový turnaj. Za závazné zahájení byl pro toto klání vybrán staletími prověřený královský gambit, o němž se již roku 1561 zmínil ve své knize španělský mistr Ruy Lopez.

 

Vševalašského gambitového turnaje se v pondělí odpoledne zúčastnilo dvanáct šachistů ze Vsetína a blízkého i vzdálenějšího okolí. Šestice domácích borců zajistila početní převahu vsetínské Zbrojovky ve startovním poli. Ve staronové herně na Lapači se objevili také zástupci šachových klubů z Francovy Lhoty, Hošťálkové, Skaličky nebo Bystřice pod Hostýnem. Nejvíce času strávili na cestě na Vsetín (a zpět) mladí šachisté z Litovle. V soutěži se odehrálo celkem jedenáct kol, a to bonusovým tempem 2 x 4 minuty + 3 sekundy za každý tah. Na hladký průběh turnaje bystrým okem dohlížel nadějný rozhodčí (hezké slovní spojení, že?) Josef Bednařík z Hošťálkové.

 

Hned v úvodním kole jsem dostal jedinečnou možnost projít náročným školením od skutečného znalce královského gambitu. Petr Zvardoň předvedl spanilou jízdu turnajem a dokázal, že byl právem považován za největšího favorita. Zatímco o vítězi nebylo pochyb, o další umístění na špici se vedl vyrovnaný boj až do posledního kola. K napínavému až dobrodružnému průběhu turnaje zajisté přispěla i tématická volba zahájení: králův gambit přímo vyžaduje co nejostřejší hru již od prvních tahů. Jistě není náhodou, že z šedesáti šesti partií pouze dvě skončily remízou.

 

Laskavého čtenáře zajisté zajímají výsledky Vševalašského gambitového turnaje. Vítězem se zcela zaslouženě stal Petr Zvardoň (Sokol Francova Lhota), který dosáhl na 10,5 bodu a všechny soupeře tak nechal daleko za sebou. Druhé místo dělili s devíti body Jakub Stančík (Zbrojovka Vsetín) a nejlepší rozhodčí v soutěži Josef Bednařík (Šachy Hošťálková). O pomyslném stříbru pro domácího hráče a přeborníka Mikulůvky rozhodl výsledek vzájemné partie. Jen o půl bodu méně získal čtvrtý Jakub Jiříček ze Skaličky.

 

Sedm bodů stačilo Honzovi Bosákovi (Zbrojovka Vsetín) na konečné páté místo a také na stříbrnou medaili v nevyhlášeném přeboru Mikulůvky. Padesátiprocentního bodového zisku a slušného umístění v horní polovině tabulky dosáhl šestý Matyáš Kovařík (Zbrojovka Vsetín). Jen o něco méně se v pondělním turnaji dařilo Jardovi Závodnému (Zbrojovka Vsetín), Dušanu Myškovi (Bystřice pod Hostýnem), Pavlovi Mladému, Ivanu Bartoškovi (oba Zbrojovka Vsetín), Martinu Hamplovi a Pavlovi Hamplovi (oba Tatran Litovel). Na chess-results.com samozřejmě laskavý čtenář najde kompletní výsledky.

 

Všem účastníkům Vševalašského gambitového turnaje, ke kterému neodmyslitelně patřila i Klára, náleží velké uznání a poděkování za hladký průběh soutěže a přátelskou atmosféru.

 

Pavel Mladý, v. r.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vložte Váš komentář

Vaše jméno:
Váš komentář:
Zadejte kontrolní kód:
 
code
 

Komentáře

copyright © 2024 ŠKZ Vsetín | všechna práva vyhrazena
kontakt kontakt

 | e-mail: 

skz@sachy-vsetin.cz

 | 

webmaster

 | 

admin

nowonet media s.r.o.
TVORBA WWW STRÁNEK • INTERNETOVÉ OBCHODY • 
INTRANET • SEO OPTIMALIZACE • WEBHOSTING 
Vsetín | Horní náměstí 3 | tel.: 605  426 791|
info@nowonet.com | www.nowonet.com

   logo softapp      1 vasto

 vs plastik

 

Zde je místo pro vaši reklamu.
kontakt: radek@zadrapa.cz

 

 

 

 vskm  vsetín  národní sportovní agentura        



zk