Šachový klub VSETÍN

Šachový klub VSETÍN
 
historie klubu
 
zprávy z klubu
 
soutěže družstev
 
galerie hráčů
 
fotogalerie
 
přebor Vsetína
 
šachové úlohy
 
články
 
mládež
 
historie šachu na Valašsku
 
Valašský šachový klub mládeže

VALASSKA-POLANKA-2017

 

ČTVRTÝ TURNAJ SÉRIE 1. VASTO TOUR: H+D 13


Sobota 29. 4. Ve vzdáleném Port Royal si prý dnešek budou pamatovat jako den, kdy málem zajali kapitána Jacka Sparowa. Na Zbrojovce si dnešek možná budeme pamatovat jako den, kdy Matěj Kopecký málem vyhrál závěrečný turnaj letošní série 1. VASTO Tour. Nu což... Trenérský tým Zbrojovky zajisté potěší skutečnost, že Matějovo stříbro nebylo jediným úspěchem mladých vsetínských šachistů. Ostatně laskavý čtenář, který se dnes vydal na šachový turnaj do Valašské Polanky, již výsledky zná. Jinou možnost, jak se s nimi seznámit, pak nabízí stránka chess-results. V tomto příspěvku bych rád pozornosti laskavého čtenáře doporučil vskutku napínavý průběh sobotního šachového klání v kategorii do 13 let. Pořadí po třech odehraných turnajích desátého ročníku 1. VASTO Tour bylo velmi vyrovnané. Na celkové vítězství v letošní sérii mohla myslet hned šestice hráčů!

 

Pět minut po deváté začíná úvodní kolo, v němž si nejrychlejší výhru připisuje takměř domácí borec Jakub Matůš. Vzápětí na třetí šachovnici vítězí s černými figurami Matěj Kopecký, další z kandidátů na titul mistra Valašska. Krátce poté získává bod i Jakub Zádrapa, který by klidně mohl nastoupit mezi jedenáctiletými. Mezi svými vrstevníky si již celkové vítězství zajistil, tak proč tentokrát nezkusit štěstí mezi staršími soupeři? V prvním kole se hraje ostře a nekompromisně: ani jedna ze čtrnácti partií nekončí remízou. Stejná situace se opakuje i ve druhém kole. Kdo získá výhodu, nezná slitování.

 

První nerozhodný výsledek se objevuje až ve třetím kole. Na první šachovnici se hraje zbrojovácké derby, v němž Patrik Řezníček nedává soupeři šanci. Na druhé desce vítězí Matěj, který má i po čtvrtém kole plný počet bodů. Vedle zaslouženého párku s rohlíkem si tak může vychutnat i příjemný pocit z vedení v soutěži. Druhé místo prozatím dělí Patrik a Jakub Matůš (oba 3,5), kteří se ve čtyřvěžové koncovce rozhodli zbytečně nenamáhat hodiny a uzavřeli příměří. Jen o půl bodu zpět se po polovině soutěže tísní další pětice nadějných šachistů, připravených zasáhnout do bojů o nejvyšší příčky. Stát se může cokoli - k dramatickému průběhu turnaje přispívají také hrubé chyby, které se již před přestávkou začaly objevovat i na předních šachovnicích.

 

Laskavý čtenář nechť nyní ráčí prominout, párek v rohlíku je připraven i pro rozhodčí. Příležitost k drobnému občerstvení a krátkému oddechu si nemohu nechat uniknout. Na shledanou v příštím odstavci!

 

Po krátké přestávce kynu... pardon, dávám pokyn k zahájení pátého kola, jehož výsledky činí situaci na špici jen o málo přehlednější. Matějovi se nedaří udržet vedení v soutěži a na druhé šachovnici dnes poprvé prohrává i Patrik. Kubovi se naopak daří: v dalším zbrojováckém derby si připisuje třetí bod, který navíc nebude poslední. Ukazuje se, že přestup do starší věkové kategorie byl rozhodně správným krokem. Předposlední kolo pak probíhá zčásti souběžně se závěrečnými zápasy v ostatních kategoriích. Mezi třináctiletými se bojuje opravdu s velkým odhodláním a duely jsou časově stále náročnější. Na mnoha šachovnicích se hraje až do poslední vteřiny. V šestém kole opět nezaznamenávám ani jednu remízu.

 

Začátek sedmého kola: „devítky", „jedenáctky" a „šestnáctky" už mají splněno. Organizační štáb řízený triumvirátem Josef Kovařík - Vladislav Hrtáň - David Trčálek tedy může naplno rozjet přípravy k vyhlášení výsledků. Udržení volume v hracím sále na přijatelné hladině přestává být úkolem ze skupiny snadných.

 

Přímý souboj o první místo ve „třináctkách" se odehrává na první šachovnici mezi Matyášem Kotrlou a Tondou Randusem. Třetím borcem, který může po šesti dosud odehraných partiích vykázat pětibodový zisk, je Matěj Kopecký. Jen o půl bodu méně zatím získal Jakub Matůš, (pro)následovaný pěticí čtyřbodových hráčů. Pouhý jeden bod, tak malý je tedy rozdíl mezi první a devátou příčkou! Závěrečné kolo už snad ani nemůže být napínavější. Na první šachovnici vítězí s černými figurami Tonda Randus. Matěj chvílemi sleduje i dění na první desce. Jedině výhrou může ještě dosáhnout na medaili nejcennější. V koncovce, která už není ani remízová, proto všechny zbývající síly vrhá do posledního útoku... Nejen v této chvíli, ale i v průběhu celého turnaje se opět projevila velká Matějova bojovnost. Úspěchem končí sobotní vystoupení Jakuba Zádrapy, který zaznamenává páté vítězství.

 

Vítězem čtvrtého turnaje 10. ročníku 1. VASTO Tour se v kategorii HD 13 stal se šesti body Antonín Randus ze Sokola Ústí. Na pět bodů pak dosáhli stříbrný Matěj Kopecký (Zbrojovka Vsetín), bronzový Ondra Grycman (Sokol Ústí), čtvrtý Pavel Kučera (TJ Valašské Meziříčí), pátý Matyáš Kotrla (Sokol Bystřička) a šestý Jakub Zádrapa (Zbrojovka Vsetín). I další pořadí v elitní desítce bylo velmi vyrovnané: 7. Patrik Řezníček (Zbrojovka Vsetín) a 8. Jakub Matůš (Sokol Ústí) získali 4,5 bodu, 9. Tomáš Budík a 10. Gabriel Kamas (oba Zbrojovka Vsetín) vybojovali 4 body. Mezi dívkami si nejlépe vedla celkově třináctá Nicol Březovjáková ze Sokola Bystřička, která rovněž získala 4 body.

 

Pavel Mladý, v. r.

 


Vložte Váš komentář

Vaše jméno:
Váš komentář:
Zadejte kontrolní kód:
 
code
 

Komentáře

copyright © 2024 ŠKZ Vsetín | všechna práva vyhrazena
kontakt kontakt

 | e-mail: 

skz@sachy-vsetin.cz

 | 

webmaster

 | 

admin

nowonet media s.r.o.
TVORBA WWW STRÁNEK • INTERNETOVÉ OBCHODY • 
INTRANET • SEO OPTIMALIZACE • WEBHOSTING 
Vsetín | Horní náměstí 3 | tel.: 605  426 791|
info@nowonet.com | www.nowonet.com

   logo softapp      1 vasto

 vs plastik

 

Zde je místo pro vaši reklamu.
kontakt: radek@zadrapa.cz

 

 

 

 vskm  vsetín  národní sportovní agentura        



zk