Šachový klub VSETÍN

Šachový klub VSETÍN
 
historie klubu
 
zprávy z klubu
 
soutěže družstev
 
galerie hráčů
 
fotogalerie
 
přebor Vsetína
 
šachové úlohy
 
články
 
mládež
 
historie šachu na Valašsku
 
Valašský šachový klub mládeže

O-POHAR-MISTRA-JANA-2017

 

O pohár Mistra Jana.

 

»Mistr Jan Hus (*1370 †1415), kněz, reformátor středověké církve, významná osobnost našich dějin. A co má společného s turnajem, který v Plané n/Lužnicí ve dnech 13.-16.4. pořádal ŠK Tábor? Inu, MJH kdysi působil na nedalekém Kozím Hrádku a pak je také známo, že v mládí hrával i šachy a tato vášeň jej opustila až později, kdy, jak píše: „- času daremného u šachu ztraceného lépe bylo využíti na modlitbách." A Táborští nezapomínají ... Čtyřdenní soutěž hraná tempem 1h+30s/t mne lákala ze dvou důvodů: 1/ vždycky jezdím rád tam, kde jsem ještě nehrál a 2/ byla omezena výší ratingu max. 2200, takže člověk si dobře zahraje a má šanci na slušné umístění.

 

Z turnajového deníku * Čt 13/4: Vyjíždím v 8:55 rychlíkem, 12:39 jsem v Praze. O hodinu později už sedím v jiném rychlíku, který mne veze nádherným Posázavím (Davle, Medník, Kamenný Přívoz, Týnec n/S) a pak Vlašimskou pahorkatinou přes Benešov, Votici a Tábor do Plané; jedu tudy vůbec poprvé. Příjezd 15:03, prezentace, ubytování, 17:00 začíná úvodní kolo v pěkném prostředí hotelu Lužnice za přítomnosti ing.Šimánka, starosty města. Hrají se dvě skupiny, v mojí silnější 22 úč., v té druhé dalších 18. Jsem nasazen jako № 2, hraje se na 7 kol, vklad 200 Kč. V úvodní partii (b=sicilská ½, Vojta) se mi nedaří získat výhodu, takže moc spokojený nejsem, navíc to dále bude docela náročné - během následujících tří dnů tři dvojkola. * Pá 14/4: Dopoledne bojuji (č=dámský g. ½, Soucha) a jsem v dámské koncovce vyhraný. Jenže v závěru chybuji, čili další mrzutá remíza. A to je v tak krátkém turnaji už na pováženou. Odpoledne ale vcelku spolehlivě a poměrně rychle získávám bod (b=sicilská 1, Rubeš). Mám čas, takže se vydávám na výlet do Veselí n/Lužnicí. Proč právě tam? Inu, občas si zahraji černými Traxlerovu variantu (1.e4 e5 2.Jf3 Jc6 3.Sc4 Jf6 4.Jg5 Sc5!?) a její autor je pochován právě zde. Patřil mezi nejlepší české šachisty na přelomu 19. a 20.stol., hrál korespondenčně i prakticky a byl vynikajícím úlohářem. Měl bezesporu dostatek nadání, aby se propracoval do absolutní špičky, ale jeho povolání mu to neumožňovalo. Přesto vstoupil do historie, když v r.1890 poprvé představil světu novou variantu hry dvou jezdců v obraně, která vešla do teorie jako Traxlerův protiútok. Ten je dodnes považován za jedno z nejostřejších a nejobtížnějších zahájení, jaké kdy šachový svět spatřil a jeho zastánci i odpůrci se již přes sto let bezvýsledně přou o jeho korektnost. Na hřbitově vedle kostela Povýšení sv. kříže, kde většinu života působil, pak stojím u jeho pomníku na němž je vytesáno: „Karel Traxler, *1866 †1936, vlastenecký kněz, biskupský vikář, konsistorní rada a děkan v Dubu, mistr českého umění šachového." A v duchu smekám ...* So 15/4: Ráno dobývám další bod (b=italská 1, Straka), jenže odpoledne kazím dobrou pozici s pozdějším vítězem (č=sicilská 0, Mészáros). Navíc mi „utíká" také písecký Matějka, takže abych byl alespoň třetí, budu muset zřejmě vyhrávat obě poslední partie. * Ne 16/4: Po dramatickém dopoledním boji, který trval plných 85 tahů (č=dámský g. 1, Hodan) mám napůl splněno. Po obědě se ale situace vyvíjí tak, že nemám důvod odmítnout remízu (b=sicilská ½, Matějka), ani výhrou bych nemohl být druhý a polovina bodu mi spolehlivě stačí na samostatné 3.místo.

 

Co k tomu dodat? Statistika: b 2:0=2, to je výborné, č 1:1=1, dobré, o bojovnosti svědčí ø 41,5 tahu na partii. Osvědčila se mi také připravená Aljechinova varianta 1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.Jf3 a6!?. Pěkný turnaj, pouze rozdělení cen budilo menší rozpaky (1.=4000 Kč, 2.=1800, 3.=1300, atd.), finanční rozdíl mezi prvním a dalšími místy byl dost velký. K turnaji uvádím dvě partie. V první, kterou jsem po dvou remízách hrál velmi opatrně černý jen měnil a měnil až doměnil, druhá je ilustrací ke zmíněné variantě Traxlera (hrál jsem ji ale už dříve a jinde).« (sj) 

 

Výsledky na chess-results

 


Vložte Váš komentář

Vaše jméno:
Váš komentář:
Zadejte kontrolní kód:
 
code
 

Komentáře

copyright © 2024 ŠKZ Vsetín | všechna práva vyhrazena
kontakt kontakt

 | e-mail: 

skz@sachy-vsetin.cz

 | 

webmaster

 | 

admin

nowonet media s.r.o.
TVORBA WWW STRÁNEK • INTERNETOVÉ OBCHODY • 
INTRANET • SEO OPTIMALIZACE • WEBHOSTING 
Vsetín | Horní náměstí 3 | tel.: 605  426 791|
info@nowonet.com | www.nowonet.com

   logo softapp      1 vasto

 vs plastik

 

Zde je místo pro vaši reklamu.
kontakt: radek@zadrapa.cz

 

 

 

 vskm  vsetín  národní sportovní agentura        



zk