Šachový klub VSETÍN

Šachový klub VSETÍN
 
historie klubu
 
zprávy z klubu
 
soutěže družstev
 
galerie hráčů
 
fotogalerie
 
přebor Vsetína
 
šachové úlohy
 
články
 
mládež
 
historie šachu na Valašsku
 
Valašský šachový klub mládeže

MCR-MLADEZE-2017

 

Zpravodajství z MČR mládeže

 

Ve dnech 11. - 18. března budou Kouty nad Desnou hostit další ročník Mistrovství České republiky mládeže. V tomto článku budeme průběžně informovat o průběhu turnaje z pohledu naší krajské výpravy, která čítá celkem patnáct mladých šachistů a tři trenéry.

 

Složení krajské výpravy Zlínského kraje:

 

MČR Juniorů: Martin Húsek

Kategorie H16: Alexandr Skalský, Karel Vraj

Kategorie D16: Lucie Ambrožová (osobní trenér Marek Vokáč)

Kategorie H14: Lukáš Macháček

Kategorie D14: Nela Otáhalová, Viktorie Všetulová

Kategorie H12: Vlastimil Babula ml.

Kategorie D12: Marie Vaňková

Kategorie H10: Matěj Kopecký, Jakub Matůš, Viktor Šimek

Národní OPEN: Adéla Bierská, Michal Černý, Filip Matůš, Ondřej Vraj

 

Trenérské zajištění: Vlastimil Babula, Martin Beil, Rostislav Svoboda

 

Výsledky na chess-results.

 

Turnaj na webu ŠSČR

 

On-line přenos

 

Úvodní víkend

 

V sobotu jsme přijeli do Koutů. Doprava, ubytování i další technické věci, všechno klaplo bez problémů. Počasí nás přivítalo pěkné, jídlo také (kdo nepohrdl kapustou).

 

V sobotu jsme pak hráli první kolo, v neděli druhé. V podrobnějších komentářích k partiím můžu informovat spíš o své skupince (Matěj Kopecký, Kuba Matůš, Nela Otáhalová, Viktorie Všetulová, Marie Vaňková a Adéla Bierská) plus o dvojici, která s námi tráví většinu času (Lucka Ambrožová, Filip Matůš). Sledovat ostatní tolik nestíhám, tak aspoň drobné zmínky o zajímavých výsledcích.

 

Velmi hladce zvládla první dvě kola v Openu Adéla, která je zatím jako jediná z naší skupinky stoprocentní. Dvě velmi pěkné partie má za sebou Maruška Vaňková, když v prvním kole porazila čtvrtou nasazenou hráčku turnaje, ve druhé kole získala silný poziční tlak, ale zvolila špatný otevírací postup a prohrála. I tak s Maruščiným úvodem turnaje určitě spokojenost. Jeden bod má také Kuba v H10, když v prvním kole porazil osmého nasazeného hráče, ve druhém po boji prohrál s nasazenou dvojkou. Ve stejné kategorii Matěj v prvním kole prohra, ve druhém nevyužil dobré poziční možnosti, dostal se do prohrané koncovky, ale v ní se vtipně zachránil patem. Speciálně Matěj měl vždycky hodně rád diagrámky na téma pat, tak si tento dárek od soupeře určitě zasloužil

 

Na nule jsou zatím Viktorka a Nela. Viktorka po úvodní houževnaté partii s první nasazenou A.Koubovou ve druhém kole nezahrála dobře a vcelku zbytečně prohrála. Tréninkové manko z posledního roku je na Viktorce hodně znát, snažíme se to co nejvíce dohnat aspoň společnou prací tady. Nela je sice také bez bodu, ale obě partie hrála se soupeřkami za špičky startovní listiny a partie to byly určitě poučné. Zítra hrají Nela s Viktorkou vzájemné derby, tak věřím, že některá z nich se dočká úvodního vítězství Solidně začala turnaj Lucka - na úvod pohodová výhra, ve druhém kole remíza s Eliškou Vavřínkovou, když se celou partii snažila tvořit hru, ale pevně hrající soupeřku nakonec neprolomila. Jeden a půl bodu má po dvou kolech také Filip v Openu, který v prvním kole zbytečně vypustil výhru (i když kvalita navíc se obecně uplatňuje poměrně nesnadno, chce to hodně přesnosti), ve druhém kole pak pozičně velmi pěkně vyhrál.

 

Kromě dvou úvodních kol a spousty příprav a rozborů jsme v Koutech za první víkend stihli i řadu dalších aktivit. Soutěž v diagrámcích, procházky, deskové hry a největší lyžařští nadšenci se díky doprovodu paní Kopecké dostali na svah. Celá parta funguje výborně, jen bychom dny potřebovali pořádně přifouknout, aby každý den měl aspoň 30 hodin Zítra nás čeká důležité dvojkolo, tak to bude hodně náročné i zajímavé.

 

Z dalších hráčů naší krajské výpravy se výborně daří Sašovi Skalskému v H16, který je po dvou výhrách stoprocentní! Velmi dobře se daří i Lukáši Macháčkovi v H14, hrál se dvěma výše nasazenými soupeři a vybojoval dvě cenné remízy. Výborných je i 1,5 bodu Vlastíka Babuly v kategorii H12. Mezi nejmladšími kluky je stoprocentní Viktor Šimek, který po dvou výhrách hraje v pondělí ráno na první šachovnici s prvním nasazeným. Celkově tedy od prvních kol spousta zajímavých výsledků a na onlinech je určitě hodně co sledovat!


Pondělí + úterý = takové malé trojkolo :-)

 

V pondělí a úterý nás čekal velmi tvrdý trojboj - kola v pondělí od 9h a od 15h, pak v úterý od 9h, dohromady v podstatě tři kola v jednom zátahu. A to se všemi rozbory, přípravami, veškerou bojovností vloženou do partií. Snažili jsme se spoustu práce kompenzovat i trochou odpočinku, deskovými hrami, povídáním, ale každopádně to byl pěkný nášup :-) V dalších čtyřech dnech už vždy po jednom kole, tak to bude klidnější.

 

Z osmičky hráčů, o kterých mám nejpodrobnější přehled (tedy moje šestka plus Lucka, která se připravuje s panem Vokáčem, a Filip v péči pana Svobody) si v prvních pěti kolech nejlépe vedli právě Lucka, Filip a k nim navíc Adéla. Lucka v D16 vede průběžné pořadí se 4,5 body a náskokem celého bodu před svými pronásledovatelkami. Velmi pečlivě se jistě připraví i na další kola, její partie určitě doporučuji ke sledování. Rovněž Filip v národním openu má 4,5 bodu a také se mu daří velmi energické partie s výborným tahem na branku. Áďa má zatím 4 body, hraje moc pěkné šachy a v šestém kole ji čeká regionální derby s prvním nasazeným hráčem národního openu Ondrou Vrajem. Mimochodem - na třetí šachovnici openu hraje Martina Hartingerová v dresu Hošťálkové (průběžně 4 body), takže na prvních třech deskách tohoto turnaje má náš kraj své zastoupení přímo čtveřicí hráčů!

 

Velmi solidních pět kol má za sebou Maruška v D12 (kromě hrubky z pátého kola), rezervy jsou samozřejmě veliké (a práce nás čeká moc!!), ale přechod z desítek do starší kategorie se Marušce daří. Nela na svém prvním MČR a výborně bojuje a 1,5 bodu je zatím velice příjemných. Viktorka zatím s nulou, což má důvody širší a dlouhodobější, nicméně snahu jí upřít rozhodně nelze. Kuba a Matěj průběžně 1,5 bodu, s náročným turnajem se perou velmi houževnatě a hlavně získávají neskutečně cenné zkušenosti. Bodů určitě mohli urvat více, určitě se o to pokusí ve druhé polovině turnaje.

 

Další hráče z kraje stíhám sledovat spíše výsledkově, k partiím se moc nedostanu. Rád aspoň zmíním průběžné výsledky, které rozhodně stojí za pozornost. Skvěle se daří Sašovi, který je v H16 teprve prvním rokem a po pěti kolech je se čtyřmi body na samostatném prvním místě!! Ve stejné kategorii Kája Vraj průběžně 1,5 bodu, na šachovnici měl nejspíš bodů mnohem víc, jen je lépe sklízet. V H14 Lukáš sice v pátém kole poprvé prohrál, ale 2/5 je v takové konkurenci rozhodně výborné. Vlastík v H12 v pátém kole porazil dalšího silného soupeře (Rudolfa Juna, elo 1755) a 3,5 bodu je parádních, Vlastík navíc také prvním rokem v této kategorii. Viktor v H10 průběžně na 50%, 2,5 bodu, to v takové konkurenci rozhodně špatné. Jak znám Viktora, určitě se ještě pokusí zamířit mnohem výš! A Klárka Spáčilová v D10 je zatím na pěkných dvou bodech.

 

Další hráči z našeho kraje zdatně bojují v openech. Ve Fide Openu hraje výborně František Mrkus, který se 4 body dělí průběžné 2. - 4. místo a v šestém kole hraje na druhé šachovnici s Víťou Valentou. V národním openu kromě dravců na prvních třech šachovnicích ještě Julča Šimčáková průběžně se 3,5 body, Míša Černý pak se 3 body a má za sebou dvě výhry ve 4. a 5. kole, dere se tabulkou vzhůru. Speciální zmínku si samozřejmě zaslouží také náš juniorský účastník Martin Húsek. Martin hraje velice silný uzavřený juniorský turnaj, který je pro něho velkou výzvou a do budoucna obrovskou zkušeností. A vede si v turnaji velice zdařile - po šesti kolech (junioři jsou o kolo napřed) má 2,5 bodu, když v uplynulých dvou kolech porazil Josefa Havelku (elo 2282) a remizoval s Honzou Vykoukem (elo 2424).

 

Závěrem přidávám ještě momentku z naší veselé party, tohle jsem prostě vyfotit musel.

 

mčr mládeže 2017

Áďa, Lucka a spousta párů nohou, které se nechtěly fotit :-)

 

Středa a čtvrtek

 

V těchto dnech jsme odehráli 6. a 7. kolo. Sice jen jedna partie denně, ale kvůli velkému hladu všech z výpravy po rozborech, přípravách a učení se nových šachových vědomostí to byly další velmi nabité dny. Proto i můj popis k těmto dvěma dnům jen velmi stručný, času na psaní moc není.

 

V nejstarších kategoriích se tato dvě kola bohužel nepodařila Sašovi a Lucce, oba dva dvakrát prohráli. Saša navíc pokračuje v kompletování nejvýše nasazených hráčů turnaje a v pátek hraje s jedničkou Janem Miesbauerem (elo 2191). Z první osmičky nasazených tak Sašovi chybí pouze nasazená pětka, se všemi dalšími už hrál. Lucku v 8. kole čeká papírově slabší soupeřka Tereza Gemsová, tak snad se Lucka chytí a vytvoří si dobrou pozici do sobotního posledního kola. Karel Vraj je zatím na dvou bodech, zítra cítím v kostech jeho výhru:-)

 

Mezi čtrnáctiletými to mají všichni naši dost těžké a mezi favority určitě nepatří. V rámci možností dělají co mohou - Lukáš v H14 je na dvou bodech, mezi dívkami pak Nela na 1,5 bodu a Viktorka na body stále čeká. V H12 hraje skvělý turnaj Vlastík! V 7. kole sice prohrál, ale průběžné 8. místo a 4 body ze sedmi je prvním rokem ve starší kategorii jednoznačně pozitivní. V D12 je Maruška průběžně těsně za desítkou se 3,5 body a je moc natěšená do dalších dvou kol, tak uvidíme.

 

V nejmladších kategoriích do 10 let mají v H10 Viktor a Kuba 3,5 bodu, Matěj 2,5 a mezi dívkami Klárka Spáčilová 3 body. V kategorii juniorů Martin Húsek pokračuje v souboji s elitními českými juniory, tam mají odehraných 8 kol a Martin je zatím se třemi body na 7. místě ve dvanáctičlenném startovním poli. V národním openu pak máme celou řádu úspěšných bojovníků - Martinu Hartingerovou, Ondru Vraje, Filipa, Adélu a 3,5 body z posledních čtyř partií se jim velmi přiblížil i Míša Černý. Ve Fide Openu nejlepší z našich František Mrkus, průběžně se 4,5 body.

 

Níže přidávám k přehrání několik zajímavých partií z dosavadního průběhu turnaje.

 

 

 

Pátek a sobota, závěr turnaje a konečné výsledky

 

Poslední dva dny přinesly náročný závěr turnaje, kdy právě poslední kola dávají podobu konečným výsledkům. Uspět tak chtěli nejen hráči bojující ve vyšších patrech tabulky (Lucka v D16, mezi kluky Saša a Vlastík, řada našich bojovníků v národním openu), ale i všichni ostatní.

 

Výborně vyšly poslední dvě kola Lucce - v obou partiích byla sice výraznou favoritkou, ovšem neměla to vůbec snadné. Dvěma tvrdě vybojovanými výhrami nakonec obsadila 3. místo v celkovém pořadí. Velká gratulace pro Lucku! Naopak Sašovi závěr bohužel nevyšel, i jeho nejlepší pomocné hodnocení v celém turnaji svědčí o tom, že se celý turnaj pohyboval na úplně jiných místech turnajového pořadí. Náročný závěr měl také Vlastík. I přes prohru v posledním kole z toho nakonec bylo velmi pěkné 12. místo - prvním rokem ve vyšší kategorii určitě příjemný výsledek.

 

Z mojí skupinky zahrála velmi dobrou poslední partii Maruška, jeden z nejlepších výkonů v celém turnaji. Po boji prohrála obě poslední kola Nela. Viktorka v předposledním kole zahrála super bojovnou partii a aspoň čestný úspěch, v posledním kole však znovu přehlédnutí možností soupeřky a prohra na závěr. Naši nejmladší - Kuba a Matěj - si hodně přáli vítěznou tečku za turnajem, hlavně Kuba byl přinejmenším k remíze hodně blízko. Jejich prohry na závěr byly trochu zbytečné.

 

Napínavý byl závěr národního openu. Tam do posledního kola vstupovala z první pozice Martina Hartingerová. V poslední partii však prohrála v hošťálkovském derby s Ondrou Vrajem, což nakonec stačilo Ondrovi k celkovému druhému místu a Martině ke třetímu. Hned za nimi se umístila čtvrtá Adéla a pak šestý Filip, takže z pohledu našeho kraje velice zajímavé celkové pořadí.

 

Konečné výsledky našich hráčů:(všichni účastníci krajské výpravy a všichni naši hráči z mistrovských kategorií)

 

Alexandr Skalský (H16), 14. místo, 4 bodyKarel Vraj (H16), 17. místo, 4 body
Lucie Ambrožová (D16), 3. místo, 6,5 bodu
Lukáš Macháček (H14), 22. místo, 3 body
Nela Otáhalová (D14), 13. místo, 1,5 boduViktorie Všetulová (D14), 14. místo, 0,5 bodu
Vlastimil Babula ml. (H12), 12. místo, 4,5 bodu
Marie Vaňková (D12), 17. místo, 4,5 boduViktor Šimek (H10), 12. místo, 4,5 bodu
Jakub Matůš (H10), 18. místo, 3,5 bodu
Matěj Kopecký (H10), 22. místo, 3 bodyKlárka Spáčilová (D10), 14. místo, 4,5 boduOndřej Vraj (NOpen), 2. místo, 7,5 bodu
Adéla Bierská (NOpen), 4. místo, 6,5 boduFilip Matůš( NOpen), 6. místo, 6 bodůMichal Černý (NOpen), 15. místo, 5,5 bodu
Martin Húsek (Junioři), 8. místo, 5 bodů (v tomto případě z jedenácti partií, u všech ostatních je to z devíti partií)

 

Podrobné hodnocení celé naší krajské výpravy se objeví na krajských stránkách zhruba za týden. Konečné výsledky jednotlivých kategorií společně s fotografiemi medailistů najdete v pěkném a přehledném článku na Novoborském.

 

My jsme na turnaji fotit moc nestíhali (škoda), tak aspoň fotečka vsetínské trojice účastníků krajské výpravy.

 

mčr mládeže 2017-2

Nela Otáhalová, Adéla Bierská a Matěj Kopecký.

 

Martin Beil

 

 


Vložte Váš komentář

Vaše jméno:
Váš komentář:
Zadejte kontrolní kód:
 
code
 

Komentáře

copyright © 2024 ŠKZ Vsetín | všechna práva vyhrazena
kontakt kontakt

 | e-mail: 

skz@sachy-vsetin.cz

 | 

webmaster

 | 

admin

nowonet media s.r.o.
TVORBA WWW STRÁNEK • INTERNETOVÉ OBCHODY • 
INTRANET • SEO OPTIMALIZACE • WEBHOSTING 
Vsetín | Horní náměstí 3 | tel.: 605  426 791|
info@nowonet.com | www.nowonet.com

   logo softapp      1 vasto

 vs plastik

 

Zde je místo pro vaši reklamu.
kontakt: radek@zadrapa.cz

 

 

 

 vskm  vsetín  národní sportovní agentura        



zk