Šachový klub VSETÍN

Šachový klub VSETÍN
 
historie klubu
 
zprávy z klubu
 
soutěže družstev
 
galerie hráčů
 
fotogalerie
 
přebor Vsetína
 
šachové úlohy
 
články
 
mládež
 
historie šachu na Valašsku
 
Valašský šachový klub mládeže

GP-SKOLNI-MLADEZE-2017

 

ÚSPĚŠNÉ GP ŠKOLNÍ MLÁDEŽE

 

Účast na krajském přeboru školní mládeže v šachu si na podzim zajistilo 24 školních šachových družstev. Laskavý čtenář jistě promine trochu nudné matematiky: dva tucty týmů po čtyřech šachistech plus několik střídajících hráčů, to je docela dost lidí. Jinými slovy: v pátek 27. ledna přijelo do Zlína více než sto mladých šachistů z celého kraje.

 

V soutěži samozřejmě nechyběli ani zástupci vsetínského regionu. V nejmladší kategorii (1. stupeň) startovali i vítězové okresního kola z Valašské polanky a také chlapci ze vsetínské Integry. V roli největšího favorita prostřední věkové skupiny (2. stupeň) nastoupili šachisté ze ZŠ v Hošťákové. O solidní umístění v horní polovině tabulky pak usilovali žáci ZŠ Rokytnice. Mezi středoškoláky hájily barvy Vsetína dokonce dva týmy, které se měly potkat hned v prvním pátečním kole.

 

Ke vsetínskému derby nastoupili v úloze favorita studenti průmyslovky J. Krejča, J. Lukaštík, R. Zgarba a L. Trčálek. Zajisté se sluší připomenout mimořádný úspěch šachistů vsetínské SPŠS z loňského roku, kdy postoupili do celostátního kola, aby poté vybojovali titul vicemistrů ČR. Letos učinili průmyslováci první krok k postupu na MČR vítězstvím nad gymnazisty v poměru 3 : 1. Studenti Masarykova gymnázia L. Gabryš, M. Kovařík, A. Bierská a Š. Šak odehráli celý turnaj v jednobarevné zbrojovácké sestavě. Za zmínku jistě stojí především výkon Matyáše Kovaříka, který na druhé šachovnici vybojoval celkem šest bodů.

 

I ve druhém kole narazili obhájci stříbra z loňského MČR na gymnazisty, tentokrát z Uherského Hradiště. Na první šachovnici byl k vidění zajímavý duel mezi Martinou Fuskovou a Jakubem Krejčou. Partie dospěla do koncovky s dvojicí věží, jezdcem a několika pěšci na obou stranách. Bílá pozice se díky aktivnějšímu rozestavení figur zdála být mírně lepší, ale Kuba mohl na volném h-sloupci vyvinout znepokojující aktivitu. Vzhledem k oboustranné časové tísni se soupeři dohodli na zřejmě spravedlivé dělbě bodu. Martina i Jakub všechny ostatní partie dotáhli do vítězného konce a na první desce shodně získali 6,5 bodu. Oba týmy nakonec obsadily postupová místa: krajským přeborníkem se stalo áčko gymnázia v Uherském Hradišti (23,5 bodu) před SPŠS Vsetín (22 bodů).

 

Na počátku pátého století musela římská říše čelit rostoucímu tlaku barbarských kmenů. Pardon, to sem nepatří. Menší tvůrčí chaos na stole, laskavý čtenář promine...

 

Také v prostřední kategorii se valašské derby odehrálo hned v úvodním kole. Hošťálkovští O. Vraj, J. Karlík, K. Dančáková a M. Matošková nedali klukům z Rokytnice žádnou šanci. Výsledek 4 : 0 ještě několikrát zopakovali a dosáhli zcela zaslouženého vítězství s celkovým ziskem 25,5 bodu. V týmu, který opět nenašel rovnocenného soupeře, je třeba vyzdvihnout výkon Ondry Vraje: nikdo jiný z žáků 2. stupně nedokázal na první desce získat 6,5 bodu. Ocenění jistě zaslouží i stoprocentní bodový zisk Kláry Dančákové (slovy sedm bodů).

 

Pro borce z Rokytnice/Zbrojovky turnaj nezačal zrovna šťastně. M. Dvořák, M. Kopecký, D. Martinec a M. Čech však počáteční neúspěch rychle hodili za hlavu a odhodlaně se pustili do dalších bojů. V průběhu následujících pěti kol se jim i přes klopýtnutí s Kroměříží (1 : 3) dařilo mnohem lépe. Před posledním utkáním se rokytnická čtveřice dostala nečekaně vysoko, až na druhé místo! K jistému udržení stříbrné příčky však bylo nutné vyhrát všechny čtyři partie proti Malenovicím. Stejného výsledku chtěli ve svém zápase docílit i mladí šachisté ze Starého Města, kteří na druhé postupové místo ztráceli jen půl bodu.

 

V posledním kole se vsetínští i staroměstští ujímají vedení. Oba týmy svůj náskok postupně zvyšují. Třetí bod znamená pro Rokytnici jistotu vítězství, ale na první šachovnici se stále hraje. Zbývá učinit ještě jeden, poslední krok. Malý krok pro Martina, ale velký skok pro celé družstvo. Na obou stranách pozoruji při rovném počtu pěšců dvě věže, dámy, a nestejné střelce v pozici domovníků. Martinův krajní volný pěšec postoupil o políčko dál než dva spojení „muži v černém" a střelec na g2 kontroluje pole proměny. S lepším časem a takovými trumfy v rukávu se Martin staršího a o dvě hlavy vyššího soupeře nemusí bát. V rozhodujícím okamžiku bez váhání odmítá remízu, černý vzápětí chybuje a odevzdává dva pěšce. Po několika tazích Martin získává i tolik potřebný čtvrtý bod, který má cenu stříbra a postupu na červnové MČR.

 

Z šesti družstev našeho regionu tedy polovina postoupila na letošní MČR, které proběhne opět ve Zlíně. Pro Zbrojovku je nepochybně největším úspěchem druhé místo ZŠ Rokytnice. Při pohledu do turnajových statistik (k nahlédnutí na chess-results) trenéři jistě ocení i výsledky jednotlivých členů sestavy. Čísla však jen stěží mohou vyjádřit odhodlání, bojovnost nebo zodpovědnost, s jakou kluci přistoupili k poslednímu utkání. Vzhledem k tomu, že rokytnická čtveřice patřila ve své kategorii k nejmladším, se můžeme na podobné úspěchy těšit i v příštích letech.

 

Fotogalerie (autor: Josef Kovařík, VŠKM)

 

Pavel Mladý, v. r.

 

 

 


Vložte Váš komentář

Vaše jméno:
Váš komentář:
Zadejte kontrolní kód:
 
code
 

Komentáře

copyright © 2024 ŠKZ Vsetín | všechna práva vyhrazena
kontakt kontakt

 | e-mail: 

skz@sachy-vsetin.cz

 | 

webmaster

 | 

admin

nowonet media s.r.o.
TVORBA WWW STRÁNEK • INTERNETOVÉ OBCHODY • 
INTRANET • SEO OPTIMALIZACE • WEBHOSTING 
Vsetín | Horní náměstí 3 | tel.: 605  426 791|
info@nowonet.com | www.nowonet.com

   logo softapp      1 vasto

 vs plastik

 

Zde je místo pro vaši reklamu.
kontakt: radek@zadrapa.cz

 

 

 

 vskm  vsetín  národní sportovní agentura        



zk