Šachový klub VSETÍN

Šachový klub VSETÍN
 
historie klubu
 
zprávy z klubu
 
soutěže družstev
 
galerie hráčů
 
fotogalerie
 
přebor Vsetína
 
šachové úlohy
 
články
 
mládež
 
historie šachu na Valašsku
 
Valašský šachový klub mládeže

PARDUBICE-2016

 

CZECH OPEN 2016

 

V Pardubicích dnešním dnem začíná 27. ročník mezinárodního festivalu šachu a her Czech Open. Jde o největší sportovní akci v Pardubicích pro tento rok! Očekávají se až tři tisíce hráčů. Kromě šachu a jeho modifikací (jako jsou Fischerovy šachy nebo tzv. holanďany) se bude soutěžit v bridži, piškvorkách, dámě, ve skládání Rubikovy kostky nebo třeba ve hře backgammon. Akce se koná v hokejové Tipsport aréně.

 

Na festivalu se uskuteční hned několik turnajů v královské hře. My se zaměříme na turnaj družstev, ve kterém bude náš klub reprezentovat Lukáš Gabryš (v sestavě s Honzou Malčánkem, Pepou Bednaříkem, Kubou Krejčou a Maikou Phamovou) a pokusíme se vypíchnout zajímavosti z každého kola hned po jeho skončení.
První kolo startuje 14. 7. 2016 v 17:00, tak pojďme držet naší výpravě palce.

 

Hodně štěstí!

 

Výsledky na chess-results
WWW stránky pořadatele

1.kolo

czech open 2016

 

 Trmal Jaroslav (2220) Příbramský spolek "B" - Krejča Jakub (2075)

 

2.kolo

 Bednařík Josef (2102) - Skácelík Petr (2169) Moravská Slávia Brno


3.kolo

 

Dnes se mi podařilo uskutečnit rozhovor s naším reprezentantem Lukášem Gabryšem, který nám přiblíží dění v turnaji.

Kuba: Ahoj Lukáši.

Lukáš: Ahoj Jakube.

Kuba: Dnes se vašemu týmu podařil ráno výborný výsledek proti favoritovi, i když jste hráli ve třech. Co rozhodlo?

Lukáš: Měli jsme dlouhou přípravu na partie a tah na branku a důležité bylo taktické odvolání kapitána.

Kuba: Honza Malčánek se k partii nedostavil. Můžeš nám situaci trochu přiblížit?

Lukáš: Holt pardubické tekutiny a klima nesedí každému a navíc to ranní vstávaní k tomu.

Kuba: Výborný výsledek se dnes povedl Kubovi Krejčovi na první desce. V čem velmistra přechytračil?

Lukáš: No, obrovskou roli hrálo štěstí při Kubovi. Byl doslova prohraný, ale mistr se utnul a dal věž.

Kuba: Co říkáš na večerní kolo, které už bylo trochu slabší? Kde byl hlavni problém?

Lukáš: Tak docházel nám dech. Volno si vzal chose, což bylo také oslabeni. Navíc jsme měli silného soupeře a překvapeni se pořád nedějí.

Kuba: Zítřejší cíl?

Lukáš: Tak hrajeme s mladým týmem, kde jsou zlínští talenti. Nebude to jednoduché. Chceme vyhrát a to co nejvíce!

Kuba: Připravujete se?

Lukáš: Ano. Příprava je důležitá. Ale nebudeme to zase hrotit a zítra ve čtyřech.

Kuba: Budeme držet palce. Díky.

Lukáš: Také díky.

 

 

4.kolo

Tipsport arena
Tipsport arena

 

4. kolo zvládl tým Cheesburger s přehledem a může si připsat další 2 body za výhru (3-1). Odpočinek byl dopřán Kubovi Krejčovi, na první desce tedy hrál Honza Malčánek, který, přestože byl vyhraný, s trochou smůly prohrál. Na zbylých deskách svým soupeřům nedali šanci Pepa, Maika a na čtvrtém stole Lukáš, který zúročil získaného pěšce v koncovce.

Na diagramu vidíme postavení z partie ze třetího stolu, které vzniklo z hry tří jezdců (3. ...g6). Bílá má pěšce, kterého obětovala, méně a poničenou pikovou strukturu na královském křídle, což by mohlo znamenat v případné koncovce trochu průser. Znamená to, že černý stojí lépe? Bílý útočí na krále a Maika zvládla útok na jedničku. Jak bílými pokračovat?

 

Phamova - Hronek

diagram_czech open 2016

 

5.kolo

foto 11

Chessburger

foto 12

 

Nechybělo mnoho k pěknému výsledku v pátém kole. Chessburger (název byl upraven) podlehl nejtěsnějším možným rozdílem 2,5 - 1,5. 15. nasazený tým OAZA Praha dokázal získat pouze jednu zápasovou výhru.
Podíváme se na kritický okamžik, který dnes rozhodl. V pozici na diagramu (Gabryš - Vavřík) se Lukáš dostal do krásné pozice, kde má jako bíly velké šance na výhru. Zahrál aktivní 1. Sc4 se silnou hrozbou Vf5. Soupeř odpověděl 1. ... Jb4. a Lukáš podle plánu 2. Vf5. Je tento tah správný? Není-li, jak toho černými využít a co zahrát lepšího místo 2. Vf5 bílými?

 

Gabryš - Vavřík

diagram2_czech open 2016

 

6.kolo

K šestému kolu mám prý být kritický, vzkázal Chessburger. Výsledek 2-2 je trochu pod očekávání, ale lepší než prohrát ne? Bodoval Honza na druhé desce a Lukáš na desce čtvrté. Volno si vzal ráno Pepa, aby mohl večer podat stoprocentní výkon.
Na diagramu vidíme pozici po 29. tahu bílého. Postavení je z partie Paldus - Malčánek a vzniklo z Najdorovy sicilské obrany. Honza donutil soupeře k rezignaci během pár tahů. Jak?

 

Paldus - Malčánek

diagram3_czech open 2016

 

7.kolo

Výborně! Poslední kolo dopadlo úspěšně! Chessburger si poradil s Tarokáři a posune se v celkové listině dopředu na zatím neznámou příčku, která ale bude určitě lepší než nasazení, což se dá vždy považovat za úspěch. Právě dohrál Pepa s Honzou. Oba s přehledem přehráli své soupeře stejně jako Kuba Krejča a tak vyhráli celkově 1-3. Gratuluji k výhře i k pěkným výsledkům v turnaji a ještě jednou Kubovi Krejčovi, který nejprve zremizoval silného hráče pana Trmala (2220) a potom přidal výhru nad GM Blatným (2389)!
V posledním kole porazil Honza svého soupeře ve strategické bitvě a tato pozice vznikla po 46. tahu bílého. Jakým pokračováním donutil černý svého soupeře k položení monarchy?

 

diagram4_czech open 2016

 

Výprava Chessburger je již na cestě z Pardubic domů. Až si po turnaji vydechnou, můžeme se těšit na jejich hodnocení a postřehy z posledních čtyř dnů.

 

Řešení:
3. kolo: Viz komentáře.
4. kolo: Černý nestojí lépe, bílý je vyhraný. V partii přišlo 1. g6+ Kg8 2. gxf7+ a černý se vzdal (1-0). Vyhrávaly i jiné tahy jako např. 1. Vf6.
5. kolo: 2. Vf5?? je prohrávající tah. Dál se stalo 2. ... d5! 3. Sb3 Jxa2+ 4. Sxa2 Sxf5 a bílý byl o několik tahů později donucen k rezignaci (0-1). Správné pokračování bylo 2. Vc5, což brání rozehrání Sc8. Bílý je vyhraný, je to však ještě hodně těžké do výhry dotáhnout.
6. kolo: 1. ... Vc1 2. Df2 Vh1+ 3. Kg3 f4+ 4. Sxf4 exf4+ 5. Kg4 Je3+ a bílý se vzdal (0-1), aby nemusel odevzdat dámu.
7. kolo: Jednoduchým 1. ... e4 -+ (0-1)

 

 

Máme červenec a to je jako již každý rok časem letního festivalu deskových her v Pardubicích - Czech Openu! Osobně jsem měl to potěšení zúčastnit se celkem pěti ročníků a vždy se sem rád vracím. No jak často můžete hrát královskou hru v prostorách, které většinu času halí ledový povrch, na kterém se prohánějí borci v dresech držíc hokejky a snažíc se dostat gumovou pryž do soupeřovy brány?

 

V letošním ročníku se dala dohromady velice různorodá kupa draků a jedné dračice z Valašska. Někteří už tady byli, někteří zaznamenali teprve svou první účast. Vtipný název týmu CHESSBURGER byl samozřejmě zvolen jako taktický tah proti soupeřům, aby je pobavil a tak vyvedl z koncentrace. (Samozřejmě jsme nechtěli, aby si na nás někdo pochutnával! :-). Tým se skládal z Kuby Krejči, Pepy Bednaříka, Majky Phamové, Lukáše Gabryše a mé maličkosti. Do každého zápasu pak nastupovali (většinou) čtyři hráči a jeden měl volno.

 

Tempo turnaje i časové rozložení kol je v Pardubicích vždy vražedné. Přijedete, vystojíte si frontu při prezenci, sotva se stihnete ubytovat a už je tady první kolo. A pak další tři dny vždy dvě kola. Přestávka tak akorát na oběd a malý odpočinek. Večer se pak vždy rozjíždí rozličná zábava dle gusta... K přípravě na zápasy hráči přistupují velmi rozmanitými způsoby. Někteří se dívají na partie soupeřů (no...), jiní se spíš ale socializují a využívají času k setkání s přáteli, volným blickám či koštování přiměřeného i nepřiměřeného množství opojných látek. Pořadatelé nezapomněli ani na již tradiční párty na koupališti Cihelna.

 

V turnaji náš tým i jednotliví členové zaznamenali světlejší i slabší chvilky. Myslím, že reportáž dobře nastínila průběh našeho snažení v turnaji. Každý přidal svou část k celkovému výsledku a ač se někdy třeba něco nepovedlo, důležité bylo, že jsme bojovali a nechali na šachovnicích vše. Nejvíce však asi mrzel vyhraný zápas s, v konečném pořadí sedmým týmem, ŠK OAZA Praha, kde jsme nezužitkovali několik pěkných pozic v zasloužené bodíky a nakonec prohráli nejtěsnějším rozdílem.

 

Skvělý skalp velmistra Blatného ukořistil Kuba Krejča (2 body z 5 partií) a celkově velmi dobře ustál pozici na první šachovnici, hrál velmi vynalézavě a zatopil všem svým soupeřům. V partiích mohl uhrát i více bodů, ale pravidelně bojoval s časovou tísní, která je v partiích bez časové kontroly neúprosná. Jako jediný bez prohry zůstal Pepa (4 body z 5 partií), který byl nejpevnějším hráčem a jako jediný nezaznamenal porážku. Jeho umu odolali jen silnější kandidáti mistra, se kterými uzavřel dva smírné výsledky. Majka (1,5 bodu z 5 partií) bojovala jako lvice, bohužel jí chyběl i kousek štěstí a pár chybkami z nepozornosti ve slibných pozicích se připravila o pěkný výsledek. Naše slečna je však nezdolná optimistka, která se jen tak nenechá rozhodit a vždy se zapojí do každé srandy :-). Lukáš se prezentoval nekompromisní hrou (4 body z 6 partií) a nezaznamenal žádnou remízu. Slabší hráče porazil a ani silnějším nedal nic zadarmo. Škoda slibně rozehrané partie v 5. kole, kde výbornou hrou v zahájení nachytal silného soupeře na švestkách, ale chybou předal otěže duelu do rukou soupeře, který už se nemýlil. Avšak výborně se zhostil role učitele, když vysvětloval nezkušenému soupeři způsob zápisu do partiáře. Já jsem se svým výkonem relativně spokojený (4 body z 6 partií). Slabší chvíli jsem si vybral v duelu s Martinem Hronkem, který hrál v turnaji výborně a určitě je nadějnou budoucností pro zlínský šach. Trochu mne také mrzela promeškaná příležitost s panem Šindlerem (2245), kde jsem přehlédl možný zisk pěšce s aktivní pozicí.

 

Celkově jsme si turnaj velmi užili a už se těšíme na další ročník(y). Třeba ve stejném složení, opět naservírovaní s dobrou náladou, elánem, zápalem ale zároveň i pohodou v CHESSBURGERu!

 

kapitán týmu Honza Malčánek

 


Vložte Váš komentář

Vaše jméno:
Váš komentář:
Zadejte kontrolní kód:
 
code
 

Komentáře

copyright © 2024 ŠKZ Vsetín | všechna práva vyhrazena
kontakt kontakt

 | e-mail: 

skz@sachy-vsetin.cz

 | 

webmaster

 | 

admin

nowonet media s.r.o.
TVORBA WWW STRÁNEK • INTERNETOVÉ OBCHODY • 
INTRANET • SEO OPTIMALIZACE • WEBHOSTING 
Vsetín | Horní náměstí 3 | tel.: 605  426 791|
info@nowonet.com | www.nowonet.com

   logo softapp      1 vasto

 vs plastik

 

Zde je místo pro vaši reklamu.
kontakt: radek@zadrapa.cz

 

 

 

 vskm  vsetín  národní sportovní agentura        



zk