Šachový klub VSETÍN

Šachový klub VSETÍN
 
historie klubu
 
zprávy z klubu
 
soutěže družstev
 
galerie hráčů
 
fotogalerie
 
přebor Vsetína
 
šachové úlohy
 
články
 
mládež
 
historie šachu na Valašsku
 
Valašský šachový klub mládeže

BRNO-2016

 

Sobotní Brno

 

Nechce se mi to ani věřit, ale je tomu už plných 19 let, co jsem startoval na nějakém brněnském turnaji naposled. Poprvé to bylo na památném Veletržním víkenďáku v roce 1979, pak ještě 1986 a 1989. No a nakonec to byl Pohár bystrcké radnice 1997. V tom roce 1986 jsem skončil sice „až" na 28.místě, ale 8 z 11 (7:2=2), ač se to tak nezdá, to byl po čertech opravdu vynikající výsledek; kvalitativně vůbec jeden z mých nejlepších. Tenkrát totiž startovalo 536 hráčů z 9 států a ... přátelé, ano, je tomu tak - za mnou skončilo více jak půl tisíce lidí! Dovedete si to vůbec představit? Už nikdy poté jsem nehrál početnější soutěž, dokonce ani na monstr-turnaji v Pardubicích.

 

Následovala dlouhá pauza, kromě několika ligových utkání a tří návštěv historika Jana Kalendovského kvůli sběru informací pro knihu „100 let šachu na Valašsku". Není proto divu, že mne to do moravské metropole znovu lákalo. Dopoledne 18.6. bylo věnováno turnaji „Třetí sobota", hraného klasicky 9 kol tempem 15m/partie v ZŠ Staňkova ulice na začátku Králova Pole. Je pořádán slavným klubem Lokomotiva s až záviděníhodnou měsíční pravidelností a zúčastnilo se jej 26 šachistů. To sice není moc, ale 6 KM dávalo soutěži slušnou kvalitu.

 

Většina účastníků byla ze čtyř brněnských oddílů (Lokomotiva, ŠK 64, Duras a Moravská Slávia), dále nastoupili hráči z Boskovic, Znojma, Ořechova, Dol.Benešova, dva neregistrovaní a Slovinec Klemen Pisk z města Župa. Toho dostávám černými hned v 1.kole a poprvé boduji. Další výhru přidávám bílými s mladým Markem a pak mi už PC samozřejmě servíruje ty nejsilnější. Těžkou sérii proti čtyřem KM v pořadí Riška (2178), Krejčí (2125), Dvořák (2177), Šnorek (2122) zvládám ½-1-0-1 a v závěru nasazuji trhák dvěma výhrami (Věžník, Messerschmidt). To je velmi slibné protože vedu před Dvořákem o půl BH-bodu. Jenže na devátou partii mi ješitný program přiděluje - hádejte koho? - no přece mého přítele Honzu! Nechci pokoušet štěstí (navíc černými) a protože jako já remizuje překvapivě i Dvořák, vypadá to, že budu celkovým vítězem. Ale ouha! Soupeři mého konkurenta sbírají v posledním kole o bodík více nežli moji, takže mi 1.cena uniká; o toho půl BH-bodu ...

 

Odpoledne trávíme s Honzou a Lubošem Riškou v nedaleké restauraci „Na růžku" a řeč se točí kolem všeho možného. Luboš nás asi po dvou hodinách opouští, my si ale máme pořád co povídat a rozcházíme se po večeři až kolem deváté s otázkou v očích: „Kdy se zase uvidíme?" Honza jede domů šalinou, já volím cestu pěšky, protože si chci vychutnat večerní Brno, které znám až důvěrně; vždyť jsem zde prožil jako dítě několik prázdnin v rodině maminčina bratra. Nejdříve po Lidické na Moravské náměstí, pak kolem Janáčkova a Mahenova divadla a za hlavním nádražím ulicí Křenovou a Špitálkou až na ubytovnu EK. -

 

Nedělním ránem si vykračuji načerpat „duchovní potravu" do krásného evangelického kostela v blízkých Židenicích (postaven roku 1935 ve funkcionalistickém slohu a patří mezi kulturní památky), poté procházím cyklostezkou vedle řeky Svitavy do Komárova a Horních Heršpic na ústřední hřbitov, ale hrob rodiny Studýnkových už nenalézám ... Turistickou trasu prodlužuji chůzí po Vídeňské (dříve Koněvova), míjím kostel a nemocnici „U milosrdných bratří", dále ulicemi Na poříčí, Křídlovickou, Bezručovou, Hybešovou a jsem opět na hlavním nádraží; celkem cca 10 km. Odjezd v 13:02, domů přijíždím ve čtyři. (sj)

 

Výsledky na chess-results

 

 Pisk Klemen - Juříček Stanislav

 


Vložte Váš komentář

Vaše jméno:
Váš komentář:
Zadejte kontrolní kód:
 
code
 

Komentáře

copyright © 2024 ŠKZ Vsetín | všechna práva vyhrazena
kontakt kontakt

 | e-mail: 

skz@sachy-vsetin.cz

 | 

webmaster

 | 

admin

nowonet media s.r.o.
TVORBA WWW STRÁNEK • INTERNETOVÉ OBCHODY • 
INTRANET • SEO OPTIMALIZACE • WEBHOSTING 
Vsetín | Horní náměstí 3 | tel.: 605  426 791|
info@nowonet.com | www.nowonet.com

   logo softapp      1 vasto

 vs plastik

 

Zde je místo pro vaši reklamu.
kontakt: radek@zadrapa.cz

 

 

 

 vskm  vsetín  národní sportovní agentura        



zk