Šachový klub VSETÍN

Šachový klub VSETÍN
 
historie klubu
 
zprávy z klubu
 
soutěže družstev
 
galerie hráčů
 
fotogalerie
 
přebor Vsetína
 
šachové úlohy
 
články
 
mládež
 
historie šachu na Valašsku
 
Valašský šachový klub mládeže

LIBINSKA-VEZ-2015

 

Libinská věž.

Tak jsem si na své šachové mapě „vygumoval" další bílé místo. Libina u Šumperku byla v mém hledáčku již dlouho a v sobotu 5.9. došlo k naplnění mého dávného přání. Cesta vlakem s přestupem v Olomouci uběhla příjemně a totéž následovalo i v turnaji hraném ve zdejším Kulturním domě. Na 29.ročník dorazilo celkem 52 účastníků z Olomouckého, Moravskoslezského, Středočeského a Pardubického kraje, Zlínský jsme zastupovali jen dva - já a hošťálkovská Hartingerová, která si nevedla vůbec špatně (5 b., 21.místo).

 

Vzhledem k pozdějšímu začátku se první čtyři kola hrála jen na 15 minut, dalších pět už původně proponovaným tempem 20 min/partie. Po první povinné výhře s Blahou (Zábřeh) přišla remíza s olomouckým Ochmanem, když s dostatečnou časovou rezervou a na tahu jsem ostudně nepřišel na poměrně jednoduchý taktický obrat v postavení: viz diagram (taktici na to přijdou asi okamžitě).

 

Juříček - Ochman

3

bílý na tahu

 

V dalším kole to za něj „odnesl" v miniaturce litovelský Haderka a pak přišla velice cenná výhra s jeho klubovým kolegou a prvním nasazeným KM Vaňkem (viz partii). Pak, ať jsem se snažil sebevíc, čtyři ostré pozice skončily nerozhodně. S FM Valentou (viz diagram)

 

Valenta - Juříček

d2

černý na tahu

 

bylo jasné, že černými stojím před ziskem celého bodu, protože po tazích 30.-Vfd8 31.Ve3 Dd5 hrozí Vxc4, takže bílý ztratí buď Pd3 nebo Pe5. Nabídnutou remízu jsem ale přijmout musel, s ruskými hodinami zn. „Jantar" totiž při praporku v horizontální poloze nevíte, zda je tam 50 nebo jen 10 sekund. Bez přídavku na tah by tak další hra nebyla riskantní nýbrž přímo hazardní, takže jsem dal přednost vrabci v hrsti před holubem na střeše. Rozhodnutí padlo v posledním kole. Očekávaje pozdějšího vítěze CM Strašila (Zábřeh) či KM Hrubeše (Lanškroun), los mi přidělil domácího Straku, který toho ukázal daleko více než napovídá jeho skromné Elo 1791. Výhra v divokém Jänischově gambitu mi pak zajistila dělení bronzové příčky a na Buchholz 4.místo. Podobně jako na MČR v Rychnově n/K to znamenalo výkon bez prohry i přes realitu, že jsem se prakticky ve všech partiích pral jako malý kluk ...

 

V celkovém výsledku 4:0=5 je však pozoruhodný zisk černými 3:0=2. Sám čert ví v čem to vězí, že t.č. hraji bílými o poznání hůře, ale po pravdě řečeno, vůbec mi to nevadí. Nebo vadí? Zlepším-li se totiž bílými, pak bych podobné turnaje měl asi vyhrávat! Na závěr nutno podotknout, že v úvodu sice pořadatelé měli potíže s nedostatkem hracího materiálu, ale všechno zdárně vyřešili. Pozitivem však bylo, že se nám vzorně postarali o žaludky a pokud účastník zdvojnásobil vklad 70,- Kč, obdržel kompletní oběd - hovězí vývar a řízek s bramborovým salátem.

 

Konečné pořadí:
1. Strašil (2138 ŠK Zábřeh) 7½, 2. Hrubeš (2182 TJ Lanškroun) 7, 3.-6. Vaněk L. (2213 Tatran Litovel), Juříček (2110 ŠKZ Vsetín), Solil (2043 TJ Lanškroun), Vodák (1931 Lázně Vel.Losiny) 6½, 7.-8. Valenta (2135 Lázně Vel.Losiny), Stehlík (2034 Sokol Kolín) 6, 9.-16. Houžva (1979 AŠK Olomouc), Opravil (1999 ŠK Zábřeh), Rozman (Libina), Haderka (Litovel), Fiala (Prostějov), Nehyba (Skalička), Straka (Libina), Bártová (Šumperk) všichni 5½, 17.-24. Hrbáček (Vrbno p/P), Ochman (Olomouc), Štec (Přerov), Volek (Mohelnice), Hartingerová (Hošťálková), Dobeš (Vel.Losiny), Motlíček P. (Zlaté Hory), Kropáč (Zábřeh) všichni 5, 25.-29. Kryst (Šternberk), Kohut (Albrechtice), Ptáček (Zábřeh), Motlíček O. (Zlaté Hory), Milfort (Zábřeh) všichni 4½, atd., (52/9) K=1951, t=4x15m+5x20m; rozh. Voráč 

 

  Juříček S. (2110) - Vaněk L. (2213), Libina 2015, [B53] sicilská  

 

(sj)

 


Vložte Váš komentář

Vaše jméno:
Váš komentář:
Zadejte kontrolní kód:
 
code
 

Komentáře

copyright © 2024 ŠKZ Vsetín | všechna práva vyhrazena
kontakt kontakt

 | e-mail: 

skz@sachy-vsetin.cz

 | 

webmaster

 | 

admin

nowonet media s.r.o.
TVORBA WWW STRÁNEK • INTERNETOVÉ OBCHODY • 
INTRANET • SEO OPTIMALIZACE • WEBHOSTING 
Vsetín | Horní náměstí 3 | tel.: 605  426 791|
info@nowonet.com | www.nowonet.com

   logo softapp      1 vasto

 vs plastik

 

Zde je místo pro vaši reklamu.
kontakt: radek@zadrapa.cz

 

 

 

 vskm  vsetín  národní sportovní agentura        



zk