Šachový klub VSETÍN

Šachový klub VSETÍN
 
historie klubu
 
zprávy z klubu
 
soutěže družstev
 
galerie hráčů
 
fotogalerie
 
přebor Vsetína
 
šachové úlohy
 
články
 
mládež
 
historie šachu na Valašsku
 
Valašský šachový klub mládeže

TURNAJOVÝ BULLETIN 2015

 

40pmv

Turnajový bulletin

- Výsledky (FIDE Open, Národní Open, rapid dvojic, bleskový turnaj)
- Fotogalerie
- Fotogalerie  (fotografie z let 1977 - 2004)

 

 

 

 

 

 

Hlavními partnery šachového festivalu jsou Město Vsetín a Dům kultury Vsetín s.r.o.

 

                                                   vsetín      dům kultury      škz

 

Zprávy z turnaje:

 

Zvítězil velmistr Cvek, Mudrák přeborníkem kraje  (11. 7. 2015, Josef Kovařík)
Vítězem FIDE Open se stal GM Robert Cvek, druhý skončil IM Vojtěch Plát, třetí IM Daniil Shkuran, čtvrtý GM Tomáš Polák, pátý GM Jan Krejčí. Přeborníkem Zlínského kraje je celkově desátý FM Josef Mudrák ze Slavie Kroměříž. Mezi krajskými juniory byl nejlepší Josef Bednařík, mezi dorostenci Jakub Krejča, oba ze Sokola Hošťálková. Jedinou a nejlepší krajskou ženou je Lucka Ambrožová ze Starého Města. V soutěži oddílových trojic zvítězili Jakub Rabatin, Jiří Kozel a Patrik Štěpán z Beskydské šachové školy.

Národní Open ovládl Pavel Kozák z Dolního Benešova, devět kol, devět bodů. Nakonec skvělé druhé místo vybojoval čtyřbodovou šňůrou na závěr kunovický Gabriel Slanicay. Třetí skončil Karel Vraj z Hošťálkové, čtvrtý holešovský Martin Sovadina a pátý Jan Múdrý ze Sokola Huslenky. Trojice Tobiáš Krejčok, Lucian Vantuch a David Mavrev z Beskydské šachové školy byla nejlepším oddílovým týmem.

 

Osmidenní turnaj proběhl v příjemné pohodě a bez komplikací. Zveme vás na 41. ročník Přeboru města Vsetína, který se uskuteční od 2. do 9. července 2016.

 

Pětice si to rozdá o zlato  (10. 7. 2015, Josef Kovařík)
Páteční předposlední kolo téměř vyřešilo tajenku prvního místa v Národním Open (Pavel Kozák), avšak ve FIDE Open je obloha zcela nejasná. Vedoucí GM Robert Cvek má 6,5 bodu, pátý IM Vojtěch Plát 6 bodů. A třináctý IM Jan Sosna 5,5 bodu. Vzhledem k jasným kritériím, která rozhodují o pořadí (a je díky nim téměř nemožné dojít k dělení míst), může na nejvyšším stupínku stanout kdokoliv z první pětice. Máme se v sobotu dopoledne na co těšit nejen na prvních třech, ale minimálně na sedmi prvních šachovnicích.

 

TV reportáž z FIDE Open a Národního Open  (10. 7. 2015, Josef Kovařík)
TV Beskyd od pátečního odpoledne vysílá v regionální televizi každou hodinu reportáž, kterou natočili v rámci čtvrtečního sedmého kola. Sportovní redaktor sice v závěru překvapí zvláštní výslovností zkratky FIDE a zcela zamění obě skupiny, nicméně záběry z Velkého sálu vsetínského Domu kultury jsou opravdové :-) Však se můžete podívat ZDE.

 

IM Daniil Shkuran vítězem bleskovek  (9. 7. 2015, Josef Kovařík)
V podloubí u vsetínské radnice se ve čtvrtek sešlo čtyřiadvacet šachistů, aby se utkali v jedenácti kolech bleskového turnaje. Hrálo se v tempu dvakrát 4 minuty plus 2 vteřiny za tah. Přihlásili se dva ukrajinští mistři, Slovensko reprezentoval Emanuel Polák, dívčí prapor nesla Anežka Vlková.

Místo, kterým prochází během dopoledne stovky lidí, navštívila na začátku i místostarostka města Simona Hlaváčová, které se naše akce před radnicí velmi líbí. Turnaj to byl slovy paní místostarostky „se všemi ruchy a vzruchy", které otevřené prostranství nabízí. Nepršelo však, před sluncem byli též všichni kryti, jenom vítr občas nadzvedl šachovnice. Nicméně vše proběhlo regulérně a fér.

Zvítězil IM Daniil Shkuran. Na druhé místo se vklínil mezi Ukrajince hráč Zbrojovky Vsetín Dominik Parák, třetí byl tedy IM Ihor Nester. Drobnou finanční prémii brali ještě čtvrtý Martin Horák ze Spartaku Vlašim a pátý FM Vladimír Bělunek z Tatranu Litovel.

Kompletní výsledkový servis ZDE, fotogalerii z bleskového turnaje s portréty všech zúčastněných si můžete prohlédnout ZDE a televizní reportáž můžete vidět ZDE.

 

Po šestém kole čtyři pětibodoví  (8. 7. 2015, Josef Kovařík)
Ve FIDE Open máme po středečním šestém kole pětibodové GM Petra Veličku, GM Roberta Cveka, IM Daniila Shkurana a IM Vojtěcha Pláta. Však si to mezi sebou rozdají ve čtvrtek odpoledne. První výhru v turnaji si připsaly dvě dámy, Marta Motúzová a Věra Lorencová.

V Národním Open nevyužila na první desce malou materiální převahu Adéla Bierská, a tak je Pavel Kozák jediný mezi 149 šachisty, co má bodových sto procent. Nenápadně dopředu se prokousali pravčický Jaroslav Šašek a holešovský Martin Sovadina...

Zítra dopoledne proběhne bleskový turnaj. Nakonec padlo rozhodnutí, že se bude hrát skutečně venku, mezi Domem kultury a vsetínskou radnicí, avšak pro jistotu (kvůli nejasnému počasí) v podloubí směřujícím ke kinu Vatra.

 

Karol Motúz málem králem  (7. 7. 2015, Josef Kovařík)
FM Karol Motúz hrál na prvním stole s GM Tomášem Polákem a dařilo se mu skutečně úžasně. Velikou šanci nakonec neproměnil, avšak i remíza je pro něj jistě velkým úspěchem. Zítra má Karol další pokus s GM Robertem Cvekem. Velký (remízový) souboj proběhl i na druhém stole mezi GM Janem Krejčím a GM Petrem Veličkou. Příjemný den měl Josef Bednařík, který porazil IM Hannese Ganause (a ten to vůbec nenesl lehce). Nela Pýchová nezklamala, z pěti kol počtvrté dohrávala jako poslední a dle přání všech notně (i když nakonec bez zisku byť jen půlbodu) IM Andrejse Strebkovse potrápila.

V Národním Open zkušenost (Pavel Kozák) porazila dravé mládí (Luciana Vantucha). Zítra se lídr utká s domácí Adélou Bierskou.

 

Pondělní dvojkolo   (6. 7. 2015, Josef Kovařík)
Od třetího kola vstoupil do FIDE Open lotyšský IM Andrejs Strebkovs. Mezi některými hráči to vzbuzuje rozpaky, nicméně pravidla to nezakazují. Rozčarovaná je z toho i bojovnice Nela Pýchová - ale třeba ho v pátém kole vydatně potrápí :-)

Zahušťuje se již na prvních stolech, nad šachovnicí se spolu začínají potkávat mistři. Skokanka turnaje Lucka Ambrožová se se startovním číslem 78 představí v pátém kole na osmé šachovnici.

Začíná se formovat elitní seskupení na prvních stolech Národního Open. Zkušený Pavel Kozák z Dolního Benešova nenechal kunovického Gabriela Slanicaye uchopit svoji životní šanci, bezchybně ve čtyřech kolech jede i desetiletý Lucian Vantuch z Beskydské šachové školy. V pátém kole na prvním stole se tedy utká mládí se zkušeností.

 

Děvčata rozzářila druhé kolo  (5. 7. 2015, Josef Kovařík)
Po dopolední vložce s rapid turnajem dvojic se odpoledne odehrálo druhé kolo. Na mezinárodní mistry se vytáhli Tomáš Lorenc z Karlových Varů (porazil Plischkiho) a Patrik Štěpán z Beskydské šachové školy (porazil Ganause). Výsledkovou bombu však odpálila děvčata - Lucka Ambrožová ze Starého Města a Anežka Vlková z Vlašimi. Lucka dokázala zvítězit nad IM Janem Sosnou a Anežka nad prvním nasazeným v Národním Open Emilem Macurou. Zítra čeká šachisty nejnáročnější den, pondělní dvojkolo.

 

Turnaj dvojic pro ukrajinské mistry  (5. 7. 2015, Josef Kovařík)
Nedělní dopoledne si zpestřilo osmnáct dvojic (přesněji sedmnáct a půl, protože pan Bürgemeister hrál sám) rapid turnajem v tempu 2 krát 10 min + 4 vteřiny za tah. Hrálo se na sedm kol, nálada pohodová. Od samého začátku bylo jasné, že o vítězství se popasují ukrajinská dvojice IM Daniil Shkuran - IM Petr Golubka s německy hovořící dvojkou IM Sebastian Plischki - IM Ernst Weinzettl. Ostatní borci si však turnaj užívali také plnými doušky, nejvíce však překvapení dopoledne, Jaroslavové Šašek a Tobolík ze Sokola Pravčice. Na třetím místě je nikdo nečekal, ani oni sami sebe ne. Kompletní výsledky ZDE, fotogalerie ZDE.

 

Turnaj odstartován - 149 šachistů  (4. 7. 2015, Josef Kovařík)
V sobotu odpoledne zahájili šachový týden na Vsetíně starosta města a senátor Jiří Čunek, ředitel Domu kultury Milan Kostelník a ředitel turnaje Vlastimil Straděj. Přivítali všech 149 soutěžících, 80 ve FIDE Open a 69 v Národním Open. V hlavním turnaji nastupuje pět vítězů Přeboru města Vsetína z předchozích třiceti devíti ročníků - GM Petr Velička, IM Milan Babula, IM Jan Sosna, FM Vladimír Karlík a Petr Koutný. Šestý, IM Stanislav Jasný, je na vsetínském turnaji sice též, nicméně nehraje, jelikož plní roli trenéra svěřenců z Beskydské šachové školy.

První kolo přineslo kromě očekávaných výsledků i několik drobných překvapení. Lukáš Lýsek remizoval s IM Janem Sosnou, Ondřej Stuchlý remizoval s IM Ihorem Nesterem, Martin Húsek porazil Víta Moravce. Za bojovnici dne můžeme vyhlásit Nelu Pýchovou, která v nejdelší partii bojovala na prvním stole téměř pět a půl hodiny s GM Tomášem Polákem.

V neděli ráno se hraje turnaj v rapidu dvojic, novinka na Vsetíně. Uvidíme, kolik šachistů tato nabídka osloví.

 

Velký sál připraven na šachový festival  (3. 7. 2015, Josef Kovařík)
V pátek 3. července, nějakých dvaadvacet hodin před zahájením 40. ročníku Přeboru města Vsetína, pořadatelé hlásí: „Sedm státních vlajek visí nad pódiem, osmdesát stolů stojí na parketách, sto šedesát židlí je připraveno. Šachovnice, hodiny rovněž na svých místech. Borci mohou dorazit." V tuto chvíli tedy 155 přihlášených hráčů má se kde utkat. Klimatizace ve Velkém sálu Domu kultury Vsetín funguje, to jen sdělení pro ty, kdo se bojí v následujících žhavých dnech o své zdraví. Fotografie Davida Klímka vás provedou festivalovým dnem nultým, přípravným.

 

Přebor města Vsetína 2015 - partie FIDE Open

 

1. kolo

 

2. kolo

 

3. kolo

 

4. kolo

 

5. kolo

 

6. kolo

 

7. kolo

 

8. kolo

 

9. kolo

 

 

Partie ve formátu PGN ke stažení ZDE

 

 

Přebor města Vsetína 2015 podpořily tyto firmy:  

 

         reklama 1     reklama 2     reklama 3     reklama 4

 

         reklama 5        reklama 6        reklama 7       reklama 8

 

         simex

 

 


Vložte Váš komentář

Vaše jméno:
Váš komentář:
Zadejte kontrolní kód:
 
code
 

Komentáře

copyright © 2024 ŠKZ Vsetín | všechna práva vyhrazena
kontakt kontakt

 | e-mail: 

skz@sachy-vsetin.cz

 | 

webmaster

 | 

admin

nowonet media s.r.o.
TVORBA WWW STRÁNEK • INTERNETOVÉ OBCHODY • 
INTRANET • SEO OPTIMALIZACE • WEBHOSTING 
Vsetín | Horní náměstí 3 | tel.: 605  426 791|
info@nowonet.com | www.nowonet.com

   logo softapp      1 vasto

 vs plastik

 

Zde je místo pro vaši reklamu.
kontakt: radek@zadrapa.cz

 

 

 

 vskm  vsetín  národní sportovní agentura        



zk