Šachový klub VSETÍN

Šachový klub VSETÍN
 
historie klubu
 
zprávy z klubu
 
soutěže družstev
 
galerie hráčů
 
fotogalerie
 
přebor Vsetína
 
šachové úlohy
 
články
 
mládež
 
historie šachu na Valašsku
 
Valašský šachový klub mládeže

VALAŠI V OLOMOUCI

 

olValaši v Olomouci

V Olomouci se ve dnech od 30. července až do 7. srpna konal Mezinárodní šachový festival s názvem Olomoucké šachové léto 2014, který je mimo jiné součástí Czech Tour.

Na Olomouckém OPEN turnaji, který byl dosti silně obsazen (1GM, 1WGM, 7IM, 1WIM, 5FM), nechyběli ani zástupci z Valašska. Vsetín a Rožnov reprezentovali Lukáš Gabryš, Jakub Stančík, Petr Smilek a Honza Malčánek.


Kromě našeho OPEN turnaje probíhal simultánně GM turnaj a IM turnaj, které se všechny odehrávaly v hezkém hotelu Flora.

Již první kolo naše kvarteto zaznamenalo velké pozdvižení. Zatímco „podle očekávání" Honza vyhrál a Kuba podlehl španělskému IM Camarenovi, naopak překvapili Lukáš s Petrem. Lukáš předvedl silné Číňance Zhou (Elo 2200), jak umí hrát Caro-Kann, získal kvalitu, kterou uplatnil v koncovce. Petr měl mladou německou soupeřku Sophii Laubrock (Elo 1500), v poměrně vyrovnané pozici se rozhodl vyměnit těžké figury, přičemž příliš nepočítal s tím, jak rychlého bude mít Němka „a-píška", kterého už v partii nestíhal chytat.

V dalších kolech jsme bojovali všichni v rámci možností, i když také s četnými překvapeními. Zajímavé bylo třetí kolo, například Kuba hrál černými „Najdorfa" proti Kazachovi Zhalmakhanovovi, se kterým se na výhru nadřel například takový borec jako Pavel Šimáček, a získal černými výborné šance na výhru, ale pokazil si pozici a dokonce prohrál. Dobrou partii měl také Honza, který statečně bojoval s IM Mazurem, který skončil turnaj nakonec na druhém místě, partie byla ostrá a Honza po partii našel možnost, jak remizovat. Petr prožil další nepříjemný okamžik, když prohrál partii s Paulem Laubrockem (Elo 1780).

Po devátém a posledním kole jsme dopadli následovně. Kuba (4b) skončil na 88. místě. Nehrál však vůbec špatně, v každé partii stál po zahájení, ať bílými nebo černými, minimálně vyrovnaně, často dokonce tahal za delší konec (výjimkou nebyla ani partie s IM Camarenou). Partie si hodně kazil ve střední hře nebo koncovce, to však je vcelku pochopitelné, neboť Kuba hraje šachy zhruba 3 roky. Chce to jen ještě vytrvat a hrát, časem se dostaví ona „vyhranost" či „zkušenost".

Lukáš (5b) zahrál výborně a v tabulce zaujal 47. místo a měl dokonce nejlepší individuální výsledek do 1800 Elo! Jeho výkon 2037 v turnaji ukazuje, že Lukáš již teď šachy hrát umí. Nejlepším jeho výsledkem v turnaji byla výhra nad Číňankou Zhou, která přes tuto prohru skončila v takové konkurenci mistrů na 9. místě!

Petr (5,5b) podal rozpačitý výkon. Jeho konečné umístění značilo číslo 38. Start měl hrozný, v závěru ještě dokázal zabojovat, takže odvrátil úplné fiasko. Uhrát 5.5b v takovém turnaji není špatné, ovšem mojí soupeři měli průměrné Elo kolem 1800 a udělat s nimi „plus dva" není žádná díra do světa. Po Přeboru Vsetína jsem si tedy chuť nespravil, ale hlavu nevěším. V Olomouci jsem sehrál již silně několik partií. Potřebuji jen zrevidovat svůj repertoár zahájení a hlavně naučit se znovu precizně počítat varianty.

Honza (5,5b) vynesl valašský prapor nejvýše. Skončil na 32. místě. Honza je silný hráč, šachu dobře rozumí, hodně vidí a dobře počítá. Analyzovat s ním bylo poučné i pro mě. Když v sobě probudí ještě větší „tah na branku" a nebude se bát udělat zásadní a direktivní rozhodnutí, i za cenu nebezpečné či nejasné pozice, bude ještě úspěšnější. Nebezpečná pozice je přece nebezpečná pro oba.

Jako celek jsme ostudu neudělali, na druhou stranu jsme ani nezazářili. Turnaj však hodnotím pozitivně, neboť šachy pro nás nebyly jedinou náplní našeho volného času, ale byly taky společenskou událostí, užili jsme si spolu spoustu zábavy, někdy i trochu podrážděnosti, jak už to bývá, když spolu bydlí 4 chlapi v jednom malém pokoji. Neopomněli jsme navštívit i noční Olomouc, a na ten den, věřím, že budeme všichni vzpomínat dlouho.

Výsledky na chess-results
Fotogalerie pořadatele

Partie

 


Vložte Váš komentář

Vaše jméno:
Váš komentář:
Zadejte kontrolní kód:
 
code
 

Komentáře

copyright © 2024 ŠKZ Vsetín | všechna práva vyhrazena
kontakt kontakt

 | e-mail: 

skz@sachy-vsetin.cz

 | 

webmaster

 | 

admin

nowonet media s.r.o.
TVORBA WWW STRÁNEK • INTERNETOVÉ OBCHODY • 
INTRANET • SEO OPTIMALIZACE • WEBHOSTING 
Vsetín | Horní náměstí 3 | tel.: 605  426 791|
info@nowonet.com | www.nowonet.com

   logo softapp      1 vasto

 vs plastik

 

Zde je místo pro vaši reklamu.
kontakt: radek@zadrapa.cz

 

 

 

 vskm  vsetín  národní sportovní agentura        



zk