Šachový klub VSETÍN

Šachový klub VSETÍN
 
historie klubu
 
zprávy z klubu
 
soutěže družstev
 
galerie hráčů
 
fotogalerie
 
přebor Vsetína
 
šachové úlohy
 
články
 
mládež
 
historie šachu na Valašsku
 
Valašský šachový klub mládeže

VSETINSKE-DVOJICE-2013

 

Vsetínské dvojice 2013

Tréninky, turnaje, tréninky, turnaje...; nemalá dřina je. Kde hledat prostor na odlehčení a zábavu? Při setkání členů oddílu a jejich rodin. Letos se ta věc udála sedmého dne měsíce června v přátelském prostředí kavárny Harmonie v Ústí. Sešlo se nás na padesát.


Těžko si představit šachové setkání bez dřevěných panáčků. Aby jejich posunování po dvoubarevném kartónu mělo patřičný náboj, akci doplnil turnaj dvoučlenných týmů, převážně rodinných.


Jedna z dvojic byla velmi bizardní, tvořil ji toliko jeden hráč, Standa. V turnaji bojoval současně proti oběma hráčům soupeřova týmu. A že šachy jsou plny paradoxů, tento dvoučlenný jedinec turnaj s náskokem vyhrál. A to přesto, že přísný, avšak spravedlivý rozhodčí Pepa byl nucen, v zájmu vyššího principu výchovně vzdělávacího, Standovi zkontumovat výsledek z 1,5:0,5 na šachovnici na 0:2 ve výsledkové listině. Důvodem bylo zazvonění telefonu při partii (čtenáři nezběhlí v turnajových pravidlech šachové federace FIDE nechť požádají o výklad někoho zběhlého). Faktem je, že tato kontumace vynesla na druhé místo v turnaji dvojici Radek-Dan (děkujeme ti, FIDE! - poznámka autora tohoto článku).


Bronz vybojoval jindy smířlivý, nyní však s pouhými třemi remízkami nekompromisní pár Karel-Matyáš. Mladí, ale již zkušení Jakub-Pavel vyfoukli bramborovou medaili až na cílové pásce talentované dvojici Vlastík-Kryštof.


V těsném závěsu za první pětkou prosprintovala cílovou pásku první ryze rodinná dvojice Václav-Tadeáš. Gratulujeme! Těsně za nimi skončil první pár, který nebyl složen jen z klubových „profesionálů", Marek-Bára.


A hned za nimi doběhli první zástupci mohutného šachového valašského rodu (Řezníčkovi-Chudějovi), poctivšího turnaj hned třemi dvojicemi. Jejich rodinný mikroturnaj vyhráli Milan se Štepánem (celkově osmí), před nejlepším českým šachistou narozeným v r. 2007 Patrikem a jeho dědou Karlem (celkově třináctí) a nadějnou dvojící Andreou a Danou (celkově čtrnácté).


Turnaje se zúčastnily tři kompletně dámské dvojice. Pomyslné zlato v jejich mikroturnaji braly sestry Adéla a Tereza. Jejich náskok před druhými Klárkou a maminkou Marcelou však byl titěrnější než titěrný. Rozhodlo až třetí pomocné kritérium, jehož konstrukci vlastně asi ani nerozumím.


O vyrovnanosti turnaje svědčí fakt, že mezi devátým a patnáctým místem byl rozdíl pouhého bodu. V této nesmírně vyrovnané skupině skončily i tři synovsko-otcovské dvojice Lukáš-Daniel, Áron-Marek a Martin-Martin. Jejich výkony byly sympatické a bojovné. Laskavý čtenář ráčí si ve výsledkové tabulce povšimnouti, že se každá z těchto mužských dvojic dívá na záda dvojici dívčí. Jedno ze shovívavějších hodnocení zní: velmi džentlmenské.


Nemohu nesložit hold počasí. Navzdory chladné a deštivé realitě uplynulých tří týdnů i předpovědi na samotný den akce, bylo teplo a slunečno. Akce díky tomu mohla proběhnout venku. To ocenili jistě všichni. Nejvíc asi děti, prohánějící se na hřišti od začátku do konce.


Speciální dík patří hospodskému Jirkovi Pirníkovi, který podbarvil akci skvělým gulášem a jehož osobní odvahou byl útulný venkovní altán odňat štamgastům a přidělen šachistům.


Největší poděkování ale patří účastníkům. Vyměnili pohodlí pátečních domovů za vřavu šachového turnaje. A to se cení.


Výsledky turnaje na chess-results

Fotografie z turnaje ZDE


                                                                                                                                                                                              Radek Zádrapa

 


Vložte Váš komentář

Vaše jméno:
Váš komentář:
Zadejte kontrolní kód:
 
code
 

Komentáře

copyright © 2024 ŠKZ Vsetín | všechna práva vyhrazena
kontakt kontakt

 | e-mail: 

skz@sachy-vsetin.cz

 | 

webmaster

 | 

admin

nowonet media s.r.o.
TVORBA WWW STRÁNEK • INTERNETOVÉ OBCHODY • 
INTRANET • SEO OPTIMALIZACE • WEBHOSTING 
Vsetín | Horní náměstí 3 | tel.: 605  426 791|
info@nowonet.com | www.nowonet.com

   logo softapp      1 vasto

 vs plastik

 

Zde je místo pro vaši reklamu.
kontakt: radek@zadrapa.cz

 

 

 

 vskm  vsetín  národní sportovní agentura        



zk