Šachový klub VSETÍN

Šachový klub VSETÍN
 
historie klubu
 
zprávy z klubu
 
soutěže družstev
 
galerie hráčů
 
fotogalerie
 
přebor Vsetína
 
šachové úlohy
 
články
 
mládež
 
historie šachu na Valašsku
 
Valašský šachový klub mládeže

HODNOCEN-MMAS-2012

 

Hodnocení vsetínské výpravy na MMaS 2012

Papírové a kvalitativní předpoklady na postupové místa na přebor republiky měli Pavel Budík (U12) a Matyáš Kovařík (U14), kteří však tohoto cíle nedosáhli a to zejména proto, že neunesli psychicky svou roli. Matyáš měl k postupu blízko, kdy stačila v posledním kole remíza, ale po chybě již v sedmém tahu zahájení bojoval s pěšcem méně a neubránil kýženou remízu. Postup však Matyášovi začal unikat už ve 4, 5 a 6. kole, kdy volil výměny místo aktivních tahů,které by vedly k lepší hře a všechny tři partie skončily nakonec remízou. Pak v posledních dvou partiích přišly v nervozitě chyby v zahájení, kdy v 8. kole remis udržel, ale v 9. kole ne. Závěrem bych řekl, že 11.místo z pohledu nasazení není špatné, ale mohlo to být podstatně lepší při aktivní hře uprostřed turnaje, kde v případě vítězství alespoň v jedné ze tří velmi dobře založených partií by v závěru mohl být postup jistý a dalo se hrát i o nejvyšší příčky. U Pavla Budíka to bylo obdobné dobrý začátek, ale v pátém kole, kdy získal dámu za věž a ještě v koncovce měl o pěšce více a aktivního krále dal partii nesmyslně za remis. Trest přišel v následujícím 6.kole, kdy narazil po neopatrném zahájení na naši útočnou Klárku a vzhledem k tomu, že nevedl obranu přesně tak zaslouženě prohrál a postup se mu začal vzdalovat. Remis v posledním kole o umístění na nepostupovém místě definitivně rozhodla 


V kategorii U16 se nedařilo Lukášovi Gabryšovi, který měl také dobrý začátek 2,5 ze 4, ale pak to přišlo s černými figurami prohrál všechny tři partie a připočtu li další prohru černými ve 3.kole tak sicilská nebude asi jeho šálek čaje. Společně jsme se dohodli, že černými přejde na jiná zahájení. Jakub Stančík (U16) naopak překvapil a mohl dokázat i více, kdyby vyhrál alespoň jasnou koncovku s dvěma pěšci navíc. Jeho výkon a zejména způsob hry dává vysoké předpoklady, že i potom co šachy začal hrát v pozdějším věku bude v budoucnu velmi silný hráč. Áron Fojtů ukázal zlepšení kvality své hry a škoda jen dvou proher v poměrně snadno vyhraných koncovkách. Ukázalo se,že když se připraví na zahájení tak neztrácí figuru či pěšce a pak se s ním hraje velice těžko, protože má přirozený talent zejména na taktické obraty a další kreativní tahy.Chybí naopak pracovitost. Také principy základních koncovek mu chybí podobně jako Jakubovi. Výsledek 2,5 bodu neodpovídá u Árona předvedené hře, minimálně 4 body mohl vybojovat.


Klára Dančáková (U12) a Adéla Bierská (U14) prokázaly podstatné zlepšení a předváděly aktivní, útočnou hru. Klárka uváděla své soupeře svými útoky do těžkých problémů, někdy to nedotáhla dokonce, ale většinou ji to vyšlo. Bohužel nejlepší svou útočnou partii vyhrála s Pavlem, ale to se nedá nic dělat. Také Adéla se hodně zlepšila a útočila co to dalo pokud to šlo. Jen škoda dobře rozehranou partii bílými figurami v 7. kole, kde mohla po braní dámou na b7 pohodlně dosáhnout vyhraného postavení. Ale nakonec zvolila jiný útočný postup, kde po páru nepřesných tazích ve velmi složité pozici prohrála. Ale jinak všechna čest.


Šimon Šak (U14) začal turnaj hrát tak rychle, že než jsem se dostal z horní místnosti, kde hráli U10 a U12 do spodní místnosti tak jsem našel jen šachovnici bez hráčů a u rozhodčího jsem lovil výsledek. Tak jsem si ho odchytl na analýzu s mistrem Bažantem, ale i při naší usilovné snaze jsme podle jeho zápisu nemohli dát dohromady ani prvních 12 tahů. Tak jsme se ze Śimonem dohodli, že bude hrát pomaleji a výsledek se dostavil. Śkoda jen, že v 9. kole v útočném podstatně lepším postavení jako černý při opačných rošádách začal tahat pěšci před vlastním králem místo před soupeřovým a partii prohrál. Ale jinak Śimon pokud se mu budou trenéři věnovat má také předpoklady hrát dobré šachy.


Absolutorium zaslouží bratři Řezníčkovi, kteří vzhledem ke svému mládí dosáhli významného úspěchu. Byli nasazeni jako poslední tj. jako 49 a 50-tý s tím, že mladší teprve pětiletý Patrik (U 10) se umístil na 39. místě se 3,5 body a sedmiletý Štěpán (U 10) se umístil na 21. místě s 5 body. Patrik přesto, že to hrál jak o blicky bez zápisu s půl hodinovým handicapem, který o ničem při jeho rychlosti nerozhodoval své podstatně starší soupeře často přehrával a mohl dosáhnout i o nějaký bodík více. Ale přesto jeho výkon byl obdivuhodný a zdá se, že nám roste mimořádný talent. Také Štěpán je vysoce talentovaným hráčem a kombinaci kterou předvedl v 10. kole končící vynuceně matem, která měla 13 tahů udivil všechny okolo včetně táty a mě. Závěrem bych chtěl poděkovat všem rodičům, kteří se ze svými dětmi MMS zúčastnili a vzorně se o ně starali a také všem hráčům, kteří svým chováním vzorně reprezentovali náš oddíl. Díky tomu jsem nemusel řešit téměř žádné problémy a mohl se plně věnovat sledováním partií všech našich hráčů a přípravám na další kola Matyáše, Lukáše, Jakuba a Árona.


PS: Většinou vždy platilo, že ti talentovanější bývali méně pracovití. Pokud si však uvědomili, že je potřeba na sobě pracovat dosáhli lepších výsledků. Máme takový příklad i v našem oddíle. Když jsem začal trénovat Jarka Závodného, Marka Jurču a Petra Smílka byl Jarek nejlepší a Petr nejslabší. Díky pracovitosti Petra a trochu odlišného přístupu Marka a Jarka má Petr po třech letech ELO nejvyšší a Jarek nejnižší. To však neznamená, že se to nemůže změnit, záleží jen na každém z nich. I já jsem to zažil, když první mužstvo Zbrojovky hrálo 1.ligu a na první šachovnici hrál MM Jiří Fichtl, který byl zároveň kapitánem Já hrál na třetí šachovnici za Standou Juříčkem. Měl jsem tehdy díky náročnému zaměstnání málo času a moje výkony nebyly hlavně ve věžových koncovkách ideální. Tehdy za mnou Jirka přišel a říká : "pamatuj si, že atlet který netrénuje nepatří na dráhu". Dodnes si to pamatuji, protože kdybych nezačal chodit na trénink, kde mne mistr rychle zdokonalil ve věžovkách tak by mne přestal za družstvo stavit.


Ve Vsetíně dne: 29.10. 2012

Zpracoval: Vlastimil Straděj


Vložte Váš komentář

Vaše jméno:
Váš komentář:
Zadejte kontrolní kód:
 
code
 

Komentáře

copyright © 2024 ŠKZ Vsetín | všechna práva vyhrazena
kontakt kontakt

 | e-mail: 

skz@sachy-vsetin.cz

 | 

webmaster

 | 

admin

nowonet media s.r.o.
TVORBA WWW STRÁNEK • INTERNETOVÉ OBCHODY • 
INTRANET • SEO OPTIMALIZACE • WEBHOSTING 
Vsetín | Horní náměstí 3 | tel.: 605  426 791|
info@nowonet.com | www.nowonet.com

   logo softapp      1 vasto

 vs plastik

 

Zde je místo pro vaši reklamu.
kontakt: radek@zadrapa.cz

 

 

 

 vskm  vsetín  národní sportovní agentura        



zk